lördag 10 september 2016

B(R)AKFEST vid BOKSLÄPP

Alltså! Hör ni!!!

Sådan fest det blev. 

Sådan fest det var! 

Sådan upplevelse. 

Sådan fröjd och sådan gamman!

Det var fantastiskt att få släppa boken tillsammans med såååå himla många vänner och bekanta och följare och insocknes och utsocknes och kända och okända!

Det var en sann lycka att få stå på scenen tillsammans med min kära vän och författarkollega Täpp Lars från Dalarna som stod intill på scenen och bakade Tölla ”i direktsändning”. Tölla är ett av de brödrecept som finns i boken efter att jag varit uppe på Täpp Lars fäbod Arvselen utanför Malung, och skildrat både brödbak och smörtillverkning på fäbodbondens vis.

En lycklig tant med några av alla de blomster och ting jag uppf

Här är några fler!!! Allstå, jag är helt helt överväldigad! Tack ALLA!!!Här ska strax avtäckningen av bokpyramiden ske! 

Min Svärmor Ingrid, som medverkar i boken under kapitlet "Farmor Ingrids traditionella brödbak" samt min svärdotter Johanna, som medverkar i boken under kapitlet "Morgonbak i Thorshill" intervjuas på scen. 

Här berättar  mina goda vänner Ola och Jocke lite om sitt kapitel i boken "Bakglädje i Solbos vedspisvärme" 

Härlige Ingemar Wetterheim berättar om sitt kapitel i min bok, "Kolbullebak i Fingalshamn". 

Min älskade vännina Ing-Marie gör sig redo att dra bort duken
Även Täpp Lars berättar här om sin medverkan i boken vars kapitel heter "Bröd och smör på Fäbodbondens vis"

Här är Maria och Ann-Charlotte från ljuvliga Askebo Brygghus framme och precenterar sin medverkan i boken under kapitlet "Det är i brygghuset det händer". 

Detta är två härliga bakglada stjärnor!" Till vänster står Rosa som driver det fantastiska Bakupplevelsen AB i Södra Solberga och som medverkar i boken under kapitlet "Rosa bakar i finaste lagården". Intill står härliga Ann Britt Bengtsson som driver Brittas Restaurang i Korsberga och som medverkar i boken med ostkaka och soppbröd i kapitlet "Bakdag med flickorna på Haga". 

Här står jag och känner mig nästan som om jag vore i en tevestudio där jag har en egen kock som mixtrar och donar lite i studion. Det är ju ingen mindre än underbare Täpp Lars från Dalarna! 

Alexandra och Nathalie berättar om sin satsning Ågårds Lantgårdscafé och deras  medverkan i min bok vars kapitel heter "Eftermiddagste i Lantgårdscafé"


Ann-Charlotte Askhamre och svärdottern Maria Stark bjuder på smakbitar av sitt goda surdegsbröd, Brygghusets Grytbröd. Dessutom få alla som handlar Mickans Bak&Glädje en egen burk levande surdeg! 

Blev så himla glad när mina härliga grannar Ingmarie och Rune i Hjerkanstorp kom och uppvaktade med glada frodiga solrosor! TACK! 

Oopps. Mitt i allt blev det en kram med Idolvinnaren Martin Almgren som uppträdde på scenen. 


Nu jädrar är bokpyramiden avtäckt!!! Det gjorde hon bra - Ing-Marie! 

Två fina vänner på samma bild, Täpp Lars och Ing-Marie! 

Alexandra Pepin sjunger fantastiskt!!!! Hon bjöd på ett helt fantastiskt framträdande! 

Vetlanda kommuns kulturchef Stewe Jonsson berättar för publiken om vad det betyder för en kommun att ha många aktiva kulturutövare i regionen. Det gjorde han jättebra! 

Här bakar  Täpp Lars Tölla och berättar samtidigt för publiken hur han gör och vad han gör. Ett mycket uppskattat inslag. 

På lååååångt håll såg jag, medan jag stod med en kund, att det kom ett blomsterbud med det största blompaket jag någonsin sett. Jag sa till min kund: "Åh, kolla där, nu är det nån som blir lycklig". Döm av min förvåning när sagda bud stegar fram till MIG!!!!! Till mej! Jag säger, dumt no: "Men du, är du verkligen säker, jag får aldrig såna blommor". Hon skrattade och sa."Ja, det står ju Mickan Thor här och det är väl ändå du..."
Jag gissade att budet var från min storebror Magnus och hans fru Tina, som inte så sällan sänder mig en blomma. Men det visade sig att den helt helt helt fantastiska buketten var från mina fina författarkollegor Ewa Klingberg och Maria Gustavsdotter!!!!! TUSEN MILJONER TACK SYSTRAR!!!!! 

Täpp Lars bakar vidare på scen. Många hann bli sugna och många kom fram efteråt för att få smaka av hans mjuka tunnbröd "Tölla".
Här är Joakim Depui, som illusterar Täpp Lars fina böcker på plats. Skymtar gör även min förläggare Eva Henricsson Månsson från Isaberg förlag och så, Världens Bästa Husfar - GöddePödde


Här signerar jag böcker till Veronica och Anders Åberg från Vistakulle som båda finns med i boken på en bild, bland annat med en flaska av sitt egenproducerade rosévin. 
Inte nog med att man får vänslas lite med Idol-Martin - här blir jag helt salig av lycka när jag blir kysst av de dräktklädda Joakim och Täpp Lars! 

Visst är Täpp Lars skägg helt bedårande vackert!?!?!?

Några av mina absolut bästa vännerna på en och samma bild. Ola och Jocke flankerar lille Husfar. 

Sådan blomprakt! Så många gåvor. Champagne, presenter, blomster, presentkort, växter mm mm mm.
Jag ÄLSKAR att släppa nya böcker - det blir sååååå festligt!!!!!

Å så en kram till innan vi skiljs åt! Hej då Idol-Martin! 


Jag berättade inledningsvis om den tudelade titeln på min bok Mickans Bak&Glädje och alla anspelningar och lustifikationer som följer i kölvattnet på en sådan titel.

 Jag läste ett kåseri högt för publiken, om skeendet och dråpligheterna som skedde i samband med att vi kom tillbaka till Sverige efter att ha köpt lite alkoholhaltigt bubbel till bokreleasen och då vi ”åkte fast” i tullen och ombads förklara vad detta skulle användas till. 

Jag läste högt om alla förvecklingar som uppstod då jag försökte förklara titeln för polisen som stoppat oss, han fann MICKANS BAKGLÄDJE som en mycket mycket underlig titel och han gjorde helt andra slutledningar än jag hade önskat…

Därefter bad jag alla de som medverkar i boken och som rest till Vetlanda för att vara med på boksläppet, att komma upp på scenen. Efter att alla fått presentera sig så var det äntligen dags – det högtidliga avtäckandet av bokpyramiden!

Detta uppdrag gick till min vän sedan hundra år, nåja, Ing-Marie Albinsson om inte bara medverkar i både Mickans Mat & Glädje och Mickans Bak & Glädje utan även står bredvid mig i ur och skur, medvind och motvind, glädje och sorg, kosläpp, boksläpp och hjärnsläpp.

Det blev jubel i busken när böckerna avtäcktes och alla fick se hur den splirrans nya boken såg ut! 

Jag läste högt ur de allra första raderna ur Författarens TACK då det är riktat dig DIG och till de som satt i publiken. Så här lyder det:

”Det är måhända en smula märkligt att inleda Författarens tack med ett förtroligt tack till alla mina vänner, besökare och följare som läser och kommenterar mina inlägg på facebook, instagram och min blogg Njutbart Blädder. Men det är faktiskt så att era glada tillrop, förslag, önskningar, tips, trix och uppmuntrande ord betyder oerhört mycket för mig. Så tack alla ni fina!”

Och så läste jag även det sista tacket. Så här lyder det:

”Slutligen lägger jag handen ovanpå mitt hjärta och framviskar ödmjukt till älskad make, till barn med familjer, till närmaste släkt och vänkrets och till alla mina djur: TACK för att ni, om än ibland med både knorr och morr, har stått ut med perioder då jag nästan inget annat gör än arbetar.

Men trots att jag tar avstånd i arbetstyngda skeden så älskar jag er - tvivla aldrig på det.
Aldrig.”

Efter detta råkade jag få syn på kommunens kulturchef som stod i vimlet och bjöd upp den käre Stewe Jonsson upp på scenen. Han fick svara på frågan om vad det betyder för en kommun att ha många kulturutövare och en levande kultur i kommunen – något att berättade om med den äran!

Sedan var det minsann dags för livebakning på scen. Täpp Lars berättade om brödet han bakade och hur han bakade det hemma på fäboden där han ju lever helt utan vatten och elektricitet. Dofterna från hans brödbak kittlade i publiken i näsan och det var många som efteråt kom fram för att få sig en smakbit på det goda tunnbrödet.

Så avrundade Alexandra Pepin stunden på scenen med att framföra "Don't stop believing" på ett helt helt fantastiskt vis. Så superduktig!!!! Sådan stämning det blev! Wow, vilken tjej – och dessutom medverkar hon i Mickans Bak & Glädje med flera recept ur sin Afternoon Tea buffé.

Efter timmen på scenen var det bara att rusa in till vår monter – där hela familjen och flera vänner stod och skötte försäljningen. Kön till signeringsbordet var redan jättelång och det var bara för en väldigt lycklig (och väldigt svettig) lanttant att ställa sig vid signeringbordet – och där stannade hon hela dagen lång…

Ja hörni, som ni förstår är det mycket som händer och det är svårt att beskriva alla känslor som far omkring ”all over the place” för att citera en viss kunglighet. Men hörni, jag gör ett försök. 

Jag är och känner mig:
Överväldigad
Stolt
Glad
Trött
Förtjust
Överraskad
Lycklig
Älskad
Tacksam
Förbluffad
Generad
Berörd
Tursam
Belåten
Tom
Tudelad.
Och alldeles alldeles lyckliggjord…

Om inte annat för att ha vänslats lite, inte bara med vackra dräktklädda män utan även med idolvinnaren Martin Almgren! Tadaaa - gammal käring gör så gott hon kan :-)

TACK TILLVÄXT VETLANDAs HÄLSOMÄSSA
TACK SAPA ARENAS 5 ÅRSJUBILEUM
TACK CECILIA HJORT ATLER
TACK ALLA

1 kommentar:

  1. Vilken underbar fest Mickan!!!!! Så roligt att få se några ögonblick från Din stora dag!
    Gratulationer och grattiskram och lyckosparkar i ändan. /Lisa

    SvaraRadera