lördag 11 februari 2012

Skitkallt kräva skitvärme...


Vilken galen vecka det har varit! Svinkallt!

O jag har knappt varit hemma en endaste stund!

Vår pyttelilla by Kärr (tre hus) förvandlades till rysslands köldhål, byn Ojmjakon som ligger i östra Sibirien som är känd för sina kalla vintrar. Eller Oymyakon, som det också kan stavas...

Fy in i häcklefjäll så kallt det varit. Allt, o då menar jag allt, frös i lagårn och Husfar morrade o gruffade värre än nånsin. Besvor sin hustrus djurintresse vilket åstadkom dessa sönderfrusna rör, vattenkoppar och vattenskålar ute hos djuren - o därmed ett sjutusan till merarbete för stackars Husfar.

Själv behagade hon ju inte ens knappt visa sig hemma på gårn! For iväg "te den däringa Tininga redan på mööönen ju"...

Hur som helst, idag är det bara 13 grader kallt. Rena mildvädret ju! Lotta Gås och Anki Anka beslöt att ta sig en lov runt gårn.

Men plattfötterna blev snart kalla och de höll på att frysa fast ute på lagårdbacken.

Men - en gåskarl vet minsann hur man finner på råd.

Snabbt fällde han ut vingen, schasade Anki Anka med sig till dyngan och så sänkte de ned sina fjäderförsedda bukar över de kalla plattfötterna vilka nu fick dubbel värme.

Dels ovanifrån från den ljumna buken - dels underifrån från den ljumna materian som nyligen lämnat den ljumma buken...

Förnöjsam och stolt höjde Gåskarlen på huvudet o väste;

- När dä ä skitkallt får en allt hålla te i skitvärmen...

söndag 5 februari 2012

Gille - för att hålla värmen!
I helgen klampade Kung Bore in här i farstun med storstövlarna på! Hujedamej!!!

När tempen gick ner mot minus 25 (!) måste man göra något för att hålla värmen!

Vi ställde till med gille!Dukade bordet med glatt förväntansfullt sinne o hög skön musik i högtalarna.

Lade en bordsfilt underst, en svart linneduk och syrenlila löpare ovan det. Lät ljusstakar, lyktor, bestick, porslin och till och med glasen gå i gråblank färgskala. Plockade nämligen fram de gamla tennglasen som väl inte varit framme på tio år tänker jag. Eller jo, det har de men mest när det är fråga om vilda picknickar i det vilda eller ute på sjön - tillställningar vilka kräver lite oömma dryckesbägare liksom...

O så är det komplett med snapsglas till - viktigt, viktigt. Ty snapsar och snapsvisor kräva ett gille ordnat för att hålla värmen uppe!

Lät servetterna komplettera de syrenlila löparna och dagens bordsbukett! Ser du vad den består av? Jo, av fantastiska HYACINTER!!! Kunde bara in motstå...

Sobra, doftande, förföriska står de i en rak enkel transparent glasvas - just bara för den inte ska kunna stjäla någon ögonfägnad från blommorna - mulliga bulliga hyacinter i mörktaste blått, intensivt vinrött, purpur, ljust rosa och maffigt cerise!


Lät tillochmed drycken gå i vinröd ton:-)


Jaja, jaja...
De va la nöet ikring e tanta mä.
Ho fyllde la år eller va dä va...