lördag 16 april 2016

Dagen bräcktes just...


Den tidiga morgonsolen klär grenverk och stammar i guld och ockra som vackert speglas i Lyckopölens alldeles stilla yta.

En ny dag har bräckts.

En dag som format sig likt en mjuk boll som kommer genom luften i en fin båge. Jag kupar mina händer, sträcker ivrigt upp dem - och lyckas ta lyra!

Nu håller jag plötsligt en helt nyfödd dag i mina händer - åh, jag vill verkligen göra det bästa och mesta av denna fantastiska gåva!

Hoppas du vill göra detsamma!

Vårpussar,

Er Mickan

torsdag 14 april 2016

Ett stort steg!!!


Idag skedde det för första gången – och det kändes bra. Väldans bra faktiskt!  

Efter att ha bott här på gårn i hundra år, nåja, nästan i alla fall, och delat posthus med grannen vilket innebär att man får vandra genom hela trädgården och förbi lagården för att komma till nämnda posthus - har det nu skett en mycket stor förändring! 

Jag, som önskar att jag bodde ute i väglöst land dit inga bilar, cyklister eller flanörer skulle kunna ta sig och där jag aldrig någonsin skulle kunna bli funnen, bor dessvärre intill en allmän väg som dessutom delar vår gård och trädgård mitt itu.

En trafikerad väg rakt genom gården är ingen önskedröm för en djurägare utan innebär istället en ständig oro för alla gårdens katter, hundar, höns, ja för alla djuren och såklart även barnen. 

En allmän väg rakt genom gården är heller ingen önskedröm för solitärer och eremiter (jag är en av dessa) som ju är människor vilka söker ensamheten och behöver känna sig trygga i den privata sfären, i sina egen borgar man medvetet byggt och förskansat sig i.

Men hur som helst. Grannen har upphört att prenumerera på dagstidningen. I detta faktum dväljdes även möjligheter. Möjligheter till utveckling!!!

I tre månader har tanken fått värka och ta plats – det är viktigt att skynda långsamt på landet och att inte förhäva sig – men nu har det blivit verklighet! Nu blåser minsann förändringens vindar över gården så det viner runt knutarna!

En postlåda kunde nu placeras mitt framför vårt hus och vi skulle kunna få vår morgontidning direkt i postlådan - på bara några meters avstånd från farstubron! Och det är i detta som de oanade möjligheterna ligger – ATT I SVINOTTAN KUNNA RUSA UT I BARA NATTSÄRKEN O HÄMTA TIDNINGEN!!!

Tidigare har jag avstått från slika ting, alltså att gå i nattsärk med hår i paritet med seriefiguren Plupp, vandra i gryningen genom gården längs med vägen, för att hämta morgontidningen.

Detta har jag avstått ifrån i största medmänsklighet! Detta har jag avstått ifrån i vurmat hänsynstagande om trafikanter och andra förbipasserande!

Jag vill inte vara den som orsakar skador och olyckor genom att stirrande chaufförer kör rätt in i rännebroa, vill inte orsaka svåra stigmatiserande trauman hos små och stora barn, vill inte göra enarmade banditer armlösa och unga mopedister charmlösa.     

Men nu, kära vänner, nu har en postlåda satts upp mitt för huset och tidningsutdelningscentralen har vidtalats!

Så i morse kunde jag alltså för första gången barfota tassa nedför farstutrappen, kavat stega ut till postlådan med katter och hundar rännande runt benen och bygdens alla fåglar som en jublande kör, hämta min morgontidning i härligt sleten nopprig nattsärk och bästa Pluppfrissan ever!

Snacka om landsbygdsutveckling… 

tisdag 12 april 2016

Premiärbad i Lyckopölen!

Nu ni, kära läsare, nu har Eder Lanttant premiärbadat i sin Lyckopöl.

Åskådare var bland annat den relativt nyanlända sädesärlan som storögt stod o glodde på nakenbaderskan!

Jag badade inte jättelänge, det ska tillstås, men jag tog ändå en liten simtur.

Man vaknade till om jag säger så...

Puss & Kram
Mickan

Morgonbak på ThorshillKära läsare!

Det var en härlig känsla att för allra första gången vara på brödbaksfrossa hos Sonen och Svärdottir i deras alldeles nybyggda fina hus, vansinnigt vackert beläget mitt i ett bedårande böljande landskap som just vaknat ur djup vinterslummer.
I sjön nedanför lekte solkatterna tafatt, ett par harar skuttade lekfullt över stubben och en nyfiken sädesärla vippade snabbt fram över de nyanlagda gräsmattorna som börjar skifta i grönt.

Tänker bjuda er på några foton från vår härliga brödbaksmorgon men recepten, de får ni vänta på tills boken Mickans BakGlädje kommer i september 2016!!!

Men några av fotografierna jag tog bjuder jag så gärna på. Bakar med oss denna dag gör även Catarina i Ulvstorp, Sonens Svärmor - och tittar ni på bilderna så ser ni hur lika de är, Johanna och hennes mor Catarina.

Så här, kära läsare, här får du en tjuvtitt från vår bakförmiddag i det stora ljuvliga rymliga och i solljus badande köket på Thorshill!

Puss o Kram!

Mickan

Ps. 
Du kan redan nu förbeställa en signerad Mickan BakGlädje - skriv till: mickan@lanttant.se 
Ds.

söndag 10 april 2016

Poetisk morgonstund...

En bedårande aprilmorgon. Solen glöder. Lyckopölen ligger stilla och blank. grannens timmervältor speglar sig däri.

Nattfrosten har skänkt accentuerande vita kanter på vårlökens skirt gröna blad.

Starar och trastar i våryr högform sjunger, pratar, kvittrar i omgivande lövängar.

Huskatterna tittar förväntansfullt men lugnt och tillitsfullt på mig eftersom de är förvissade om att Husmor snart ordnar med morgonvard åt dem.

Gammelhunden Alfons snarkar vid mina fötter.

Kaffet har bryggts färdigt och sprider lockande dofter i hela köket. Jag hoppas att dofterna virvlande söker sig uppför trappan, letar sig in i sovkammarn och kittlar Husfars väderkorn så jag får nöjet att ta en kopp morgonkaffe med mitt livs mittpunkt kring vars axel allt kretsar.

Känner frid och lugn i hjärtat, tillförsikt för dagen som bräcktes varsamt och vackert med hjälp av en generös vårsol som dansade fram över nattfrusna marker.

Önskar er alla fina vänner en riktigt fin, värdefull och minnesvärd dag – ta vara på alla små och stora guldkorn, stoppa in dem i minnets vida kartotek där de blir en oersättlig skatt att botanisera i den gåtfulla framtid som är vår…

Morgonpuss,

Er Mickan