måndag 28 januari 2013

Husmor, Räven å Skatan...


I dagarna två har vår Husmor likt en barsk babuschka stått bredbent o stridslysten i dyngedörren bak lagårn med händerna i sidan där det en gång i tidernas begynnelse fanns en tillstymmelse till midja.

Ilsk och obeveklig har hon stått där i dyngedörren och med hela sin imponeranden uppenbarelse agerat stursk bodyguard åt alla sina fjäderfä för den förvetna Mickel Räv som stryker kring gårn och girigt illglor på Husmors höns, gås och anka.

Men så länge Husmor är hemma torde Mickel inte göra sig besvär. Även om han för ett tag bestämde sig för att vänta ut Husmor.

Han glodde klentroget på den barska lanttanten i dörren. Flinade så det ryckte i morrhåren, tänkte till lite men bestämde sig sen för att vänta ut tanten varpå han rullade ihop sig och lade sig att sova.

 


Men Mickel känner inte vår Husmor. Så när han vaknade efter en stund och insåg att den bredbenta babuschkan fortfarande stod kvar i dyngedörren och vaktade de välsmakande hönsen gav han upp.

Reste sig, skällde till ett par gånger varpå han besviken lommade vidare till nya gårdar där det förhoppningsvis fann lite mer vänligt sinnade Husmödrar.Lite senare visade emellertid räven igen, men då hade vår Husmor schasat in alla sina fjäderfä i tryggt förvar inne i gårdens fähus och satt och sörplade ettermiddaskaffe med Husfar.

Nämnde Husfar satt vid köksfönstret och följde räven som nyfiken nosade omkring trädgården. Så flinade han till, ja inte räven utan Husfar alltså, och såg så där onödigt självbelåten ut.

Så kliade sig lite fundersamt i bakhuvudet där det en gång har vuxit hår och sa förmätet;

- Nu du mor behöver du inte vakta räven mer.

- Du har vesst blett avlöst å e annan skata som vaktar på´n....  
 

All frukt har inte guld i mund...


Tänkte först ta fruktstund under morgonrundan i denna utomordentligt vackra vinterdag - men avstod emellertid då vissa äpplen med all önskvärd tydlighet är mer fröjdefulla för ögat än vad de nog är för magen...

Påfyllning av Lyckodepå..


Solen bröt nyss genom molntäcket för ett ögonblick varpå både Husmor o märrarna rusade till nåt lämpligt hyrne av gårn för att lapa i sig några välbehövliga strålar.

De, för att kanske bli av med vinterpälsen medan vår Husmor, ja, hon ville nog mest bara fylla på lite i sin inre lyckodepå ♥

Mut-Mat...


Idag suckar o stånkar vår Husmor alldeles extra mycket vid köksbordet där hon trälar med bokföringen för 2012.

Hon inte på sitt bästa humör men håller näsan ovan vattenbrynet tack vare älg-, & viltgrytan som puttrar på spisen o sprider förföriska dofter av kantareller, rödvi.n och vitlök som ett slags löfte att trevliga(re) upplevelser stunda skall.

Men ännu några timmar gäller räknemaskinen. den gamla hederliga bokföringsboka samt, förhoppningsvis, koll på debit o kredit...

Getpedikyr...

Efter utfodring, mockande o annan djurrättslig omfägnad ägnades lördagsförmiddagen åt att klippa getternas klövar.

Ni som tror att en sekatör är till för trädgårsarbete får tänka om - de är som gjorda för getpedikyr!

Penseldrag av skimrande vitt...


Husmor har idag sitt hjärta famnat i ett slags sällsamt tillstånd av tacksamhet och ödmjukhet inför Livet självt.

Hon hade en morgon hemma på gården, gick en runda i skogen och då hon kom ut i brynet bröt solen igenom för ett ögonblick - som för att skriva henne på näsan hur outsägligt vackert Husmors pyttelilla hörn av världen återigen av stora generösa penseldrag har målats i skimrande vitt...

God morgon!