lördag 28 mars 2015

Vill du hjälpa mig?

FANTASISKT! OVERKLIGT! SPÄNNANDE! OERHÖRT! SKETASKOJ!Jag började skriva ett lite tråkigt inlägg, åtminstone tråkigt för att vara mig  :-(

För den sista veckan har sakta och synnerligen motvilligt insikten drabbat mig att även den envisaste o mest griniga bonnakäring måste ibland ge upp o kapitulera när kroppen revolterar...
Så pass att jag igår kväll för första gången någonsin tvangs lämna återbud till det uppträde/föreläsning jag sedan länge varit bokad till. Jag har haft 9 föreläsningar på 12 dygn men snubblade alltså på mållinjen igår.

Men de många gästerna ute i Kännestubba fina bygdegård blev inte besvikna - underbare duktige Bosse Bildoktorn ryckte in - med kravet att jag får täcka upp för honom en annan kväll då han kanske får förhinder. Och jag kan ju allt om motorer och allt om whisky. Eller inte... Kanske mer om wisky än motorer om jag ska vara ärlig.Nåväl, igår eftermiddag vid veckans andra oplanerade sjukhusbesök, fick jag några nya mediciner o allvarlig tillsägningar om vila. Det är inte lätt att bli gammal tant...

MEN!!!

Plötsligt slutade jag skriva det planerade inlägget! För plötsligt fick jag helt andra nyheter!

ROLIGA NYHETER. SKITROLIGA rent av!!!

Jag har, bland massor av jättehärliga färgstarka kvinnor, valts ut att representera Skandinavien i en global tävling om att bli utsedd till världens mest färgstarka kvinna!!!!


I morse låg jag sist - men nu har jag, tack vare facebookvänner, klättrat upp lite. Detta är så oliiiiiiidliiiiigt spännande!!!!

Vill du rösta på mig blir jag givetvis jättejättejättejättejätteglad! RÖSTA HÄR:  En röst på Mickan

Så det kan bli. Häromdagen fick jag det stora nöjet att för er skriva ned motiveringen som låg bakom min nominering till ÅRETS NÄVELSJÖBO.

Nu får jag, bara två dagar senare, skriva motiveringen som Gudrun Sjödén Designs team har satt ihop om mig som förklaring till sin nominering av mig att, jämte Malena Ernman, representera Skandinavien i denna globala tävling!

Bara idag har jag gått om UK, Nederländerna, Tyskland, USA och Österrike - men det är en enorm diff till Julie Dumbarton från UK som har flest röster - hela1 177 fler röster än lilla hönetanten i Småland.

Så kom igen nu, låt oss visa att vi kan! Att vi minsann har färgstarka kvinnor i Sverige! I Småland! I Nävelsjö! I Kärr! Hehe.

RÖSTA! Klicka här!

Berätta för dina vänner så att även de kan rösta! Tillsammans kan vi vinna!!!

Ni ser, mitt tråkiga inlägg förändrades och blev glatt istället. Fast nu måste jag nog gå o vila lite... Men det är en väsentligt gladare Lanttant som lägger sig nu än den som trött och håglös steg upp i morse! Så himla glad är jag för detta ska ni veta. Jag lär förstås inte vinna tävlingen totalt men bara att ha varit nominerad känns himla stort! Och energigivande. Det behöver jag nu. Och röstar du blir jag ännu gladare!

Puss och Kram
Eder glada men lite trötta Lanttant

Så här beskriver man mig i tävlingen:

Mickan Thor is writer, photographer, artist, farmer and food creator, is the journalist who recently quit her job as a financial editor to put all her energy into writing, photography and lecturing. She has also established herself as inspirational lecturer, both in Sweden and in other countries. Read more on Mickan´s blog: www.mickanthor.blogspot.com

fredag 27 mars 2015

Så roligt fångat!

KAN JU BARA INTE låta bli att dela det här inslaget med Er!!!!!!Det här lilla korta TV-inslaget är så himla roligt och fyndigt fångat av Hallpressens reporter och fotograf Karin Björserud! Hahahaha.

Så... ja...då bjuder jag på detta - och mig själv :-)

Klicka här: Kort TV-inslag

torsdag 26 mars 2015

Årets Nävelsjöbo

Oj vad det händer saker hela tiden!!! Det är full fart i livet minst sagt. Jag hinner ju inte ens berätta om alla saker som händer.

Men nu måste jag i alla fall berätta om vad som hände igårkväll! Då hände något som gjorde mig alldeles varm och fylld av kärlek och tacksamhet.

Nävelsjöfolket överraskade mig genom att tilldela mig hedersutmärkelsen Årets Nävelsjöbo!Vilken kärlek som omgav mig igårkväll i vår fina bygdegård när Nävelsjö Hembygdsförening höll årsmöte och en massa sockenbor samlats. Så fina ord, så goa kramar, så glada leenden, så många grattis och så många "det är du sannerligen värd Mickan".

En gråtmild och överväldigad Mickan flinade brett och skakade på huvudet år allt ståhej. En av de finare stunderna i livet faktiskt. Det var en lycklig och omtumlad tant som satt här i köket i natt och inte kunda komma till ro utan var så uppfylld av alla känslor. Bengt gjorde mig sällskap förstås, tillsammans satt vi här inatt och ömsom tittade på blommorna, diplomet, tröjan och så tillbaka till blommorna igen.Mycke känslor är det...

Kanske blir det här så väldigt berörande och känslosamt för mig mot bakgrund av det som drabbade mig i somras och höstas. Jag syftar förstås på de otäcka hatbreven där brevskrivaren/skrivarna bemödade sig om att få det att se ut som att det var just Nävelsjöborna som skrev breven och i dem sa att jag var "hatad av alla i Nävelsjö" och "flytta härifrån så vi slipper dig". 

När jag rörd och uppfylld av känslor tackade alla byborna för den fina fina fina gesten att utse mig till Årets Nävelsjöbo sa jag just det.

- "Jag är övertygad om att den/de som skrev till mig INTE var härifrån byn utan någon som ville förstöra vår bygemenskap och stöta in en kil rätt in i vår sammanhållning".

Jag är så otroligt glad att jag fick möjlighet att säga det igår! Jag ÄLSKAR ju min hembygd! Är stolt över Nävelsjö och tacksam över att jag fått förmånen att bo och leva mitt liv just här bland folk och fä, flora o fauna, djur o natur...Motiveringen är så himla gullig, hör här:

Årets Nävelsjöbo 2015 tilldelas en kvinna som följs av många dagligen - men inte av alla. 

Från dräng och brädgårdsarbetare till politiker, konstnär, vigselförrättare, journalist, författare, fotograf och föreläsare. 

Som en sann hembygdsvän med stort hjärta för människor och djur har hon skapat bilder och texer som speglar livet på landet i glädje och sorg. 

Vi önskar att hon under lång tid framöver berikar oss med sin konstnärliga begåvning till allas glädje. 

En hönetant med landsbygdsprofil som satt Kärr och Nävelsjö på kartan! 

Därför tilldelas Mickan Thor hedersutnämningen Årets Nävelsjöbo

Nävelsjö den 25 mars 2015
Åke Svensson
Orförande Nävelsjö HembygdsföreningOch om jag nu lyckats få känslorna lite grann på plats under natten fick de ny fart under sina fladdrande vingar när jag av någon som jag håller mycket kär, fick det här underbara sms:et i morse...

"Mickan! Nu har du fått ett erkännande även på hemmaplan (vilket ju är det allra svåraste) om att du har gjort allt helt rätt. Även om det har varit oehört tufft för dig så har du nu fått ett facit på att du har gjort de rätta valen, tagit de rätta vägarna och att vi alla står bakom dig och älskar dig för den du är och för att du ska fortsätta att vara precis som du är.

Glöm aldrig att vi är många som finns där bakom dig och att vi även beundrar ditt mod. Du sprider ju ett ljus och en godhet som vi alla vill att du ska kunna få göra i fortsättningen med. 

Stor kram på dig"


onsdag 25 mars 2015

Lycka är...tisdag 24 mars 2015

Ankinvasion...
Du milde vilket gäng!!!
Inte dåligt av Walter och Wanja väl? Av 25 ägg kläcktes 24 ällingar!

Jag är djupt imponerad.
Husfar är djupt bekymrad.

Fast till och med jag förstår att inte vi ska behålla alla dessa så jag flaggar redan nu för att det går att lägga in en brasklapp om man kanske är intresserad av en eller flera myskankor. Ni vet väl att de är otroligt effektiva och äter upp mördarsniglarna innan de ens hunnit blinka! Ja, sniglarna alltså...

Men det är ju inte riktigt ännu utan så småningom, men överväg gärna!

Och sen ska jag viska en annan sak som jag inte våga förtälja så högt att Husfar hör. Jo, Anders och Annie Gulanka har hittills lagt 23 ägg i boxen intill Walter och Wanja.

Mamma Mia!!!

Skulle det lyckas lite bra har jag ju för bövelens långt över femtio ankor här på gården!!! Gulp!måndag 23 mars 2015

Rikskänd snopp!

Kära vänner!

Igår berikades inte bara vårt Fähus med ett tjugotal nya invånare i form av Wanjas och Walters ällingar. Nä, igår blev även Tionettas snopp rikskänd genom att visas och berättas om i Landet Runt.Fast lugn och fin. Det är inte så ekivokt som det kanske låter.

För det första är ju Tionetta en gammel märr och har därmed inte alls en sådan. Snopp alltså.

Men det stämmer inte riktigt för hon har just faktiskt en snopp. Nädå, hon är inte så särdeles androgyn eller så, inte heller har hon könsopererat sig.

Nä, det är så att ett tecken på hästens mule heter just snopp! Precis som det heter "stjärn", "bläs" eller "strimma" så när tecknet formerar sig på mulen heter det just "snopp".


Och i Landet Runt, ledd av underbare Henrik Kruueval som jag nog är lite förälskad i när allt kommer ikring, har man ju uppmuntrat tittarna att sända in foton på saker och skeenden som på underliga omständigheter formerat sig så att det ser ut som konturen av landet Sverige.

Å döm av min förvåning när jag efter tjugo års samboliv med Tionetta, plötsligt upptäckte i förra veckan att hennes snopp på mulen ta mig tusan såg ut ungefär som Sveriges konturer. Med lite tillägg av Norge i väster och norr kanske.

Klicka HÄR  Snopp i Landet Runt  och för spelaren 41 minuter fram i programmet så kan du också se när tecknet på Tionettas mule blev en RIKSKÄND SNOPP!!!

söndag 22 mars 2015

Barnbördshus!!!

KUNGGÖRELSE!!!!

Stor glädje, fröjd o gamman, tjo o tjim och ännu mer GLÄDJE!!!!

 Idag har vårt Fähus blivit ett riktigt Barnbördshus!!!

Idag har myskandshonan Wanja Wikståhl och myskdraken Walter Ekelund, som trolovade sig för inte så länge sedan, blivit lyckliga föräldrar till 19 (än så länge) ÄLLINGAR!!!!!!

Äggen är 25 till antalet så vi får se var det slutar med för antal barn där ute i barnbördshuset!

Jag är SKETAGLÁ!

(Å du som längtat efter att ha ett par myskankor som äter upp mördarsniglarna i trädgården, ja nu vet du var de finns att köpa - ja, förutsatt att allt går bra förståss...)

Kvack-Kvack-Kvack!

Eder hönekäring
Mor Mickan

BrasaBecause Im worth it...