fredag 16 mars 2012

Årets o Gårdens första vårdag...
Årets första vårdag på gården har infunnit sig. Det var precis i början av mars, vilket kändes supertidigt! O denna vårdag hade den goda smaken att synkronisera med det faktum att Husmor va hemmave o kunde få vara med o uppleva densamma!

Redan på morgonen gick telegrafen varm och snart stod det klart att ett klanmöte oxå stod för dörren denna Årets och Gårdens första vårdag.

Vår Husmor vaggade således ned i frysen o rev runt bland stekar, frysta rabarber, istärningar o ett par gäddor för att till slut få frysens största älgstek i näven. En jättelik stek på älginnanlår.

- Det får bli denna, tänkte Husmor fåraktigt flinande o vaggade nöjd om än mödosamt uppför den knirrande källartrappan.

Men i ljuset av den stora stekens minst sagt djupfryste tillvaro fick hon snart vagga nedför sagda trapp igen. Denna gång stod hon på huvudet ned i frysen och rev runt efter annan föda, något mer lättinad sådan.

Korv och korvbröd stod förstås på menyn på Årets och Gårdens första vårdag då hela klanens skulle komma indrullandes på gården.

Efter att ha brynt steken, jodå, trots att den var frusen, och hällt i rödvin, flera vitlöksklyftor o massa goda kryddor dukade Husmor en bricka till Årets första korvgrillning.

Hon bar in ved av stor o liten kaliber, rev runt i utespisen som legat i träda sedan höstens sista kväll med sprakande utebrasa o gjorde ny fyr i spisen. Röken var det första som mötte son och dotter med de sina då de kom till gården.

Nu var det till att kånka fram trädgårdsmöbler från deras sömniga slummer uppe på rännet, leta fram filtar o dyner för att värna känsliga ändalyktar, hiva fram nårra pilsner ur jordkällarn o bänka sig vid brasan.Sen stod stormockning i lagårn för dörren. Alla höns släpptes ut i en enda röra. Amrock, Åsbo och Lohman höll till på dyngan, dvärgcochin for mest ikring runt taggigbusken på fähusets gavel med Brahma o Welsumer föredrog att stillsamt vandra bak lagårn vid Lutan o hästarna.

Tionetta stod o slickade på saltstenen i vårsolen, katterna var lika våryra som vi o företog sig vådliga vandringar och akrobatiska övningar.

- Ta in hunna i hunngåren, de ä ju för bövelen e sån där lanke-da i da, muttrade husfar o förpassade de stackars tikarna in i hundgården där de avundsjukt betraktade vårt korvgrillande.

(Lankeda är husfars uttryck för dagar då solen skiner o då "fölk som har för lite å göra" istället ger sig ut och promenerar, lankar, på vägarna...)

Ja, så blev Gårdens o Årets första vårdag, vår dag!

O Husmor åkte med Tuppen, han som varit TippToppTuppmodell till sitt nya hem.

Otroligt spännande!

Men det är en helt annan historia...

onsdag 14 mars 2012

En sidensvans besvärjelser...
De va helsicke va ho far ikring med kameran - den däringa tosiga tanten!

Va?

Sa en inte kunna få sitta här i logn o ro?

O bara glo lite?

Nä.

Uppenbarligen inte.

Hele tin ä ho där med si jästra kamera o flinar mä sitt brea tryne.

Åh.

Suck.

Gu, så tröttsamt.


Hm.....


Hm. Igen...

Nä.

Nu vänder jag röva te.


Fattar ho?


Inte?

Fattar ho nu då?


Nä nu jädrar.

Nu sa ja visa va skåpet sa stå.

För bövelen!

E stackar föjjel måste la ha rätt te lite privatliv.

Nu jästrar krystar jag te lite....Ha - nu släpper ja ena lort.

E lita föjjelsket

Ha!

Där feck ho!So lång tanten!

Baj baj!

Där kan du stå mä di kamera - för ja skiter i vicket!!!