lördag 16 april 2011

Första buketten...Åh, det är något alldeles speciellt då man kan plocka en liten rar bukett med vårens allra första ljuvliga små blommor.

Det här magnifika sällskapet plockade jag mycket tidigt i morse. Jag, hundarna, Spöket och Katten Findus traskade uppåt skogen, över Alekärret upp mot Spingemossen. På håll hörde vi tranor, gäss och svanars rop nerifrån Emåns inlopp vid Sjölandet i Bjurvik, ner bortom Hultet.

Några rådjur gick i skogskanten och försökte hitta lite att äta i den vintertrötta marken. Alldeles färsk älgspillning låg på stigen men av den som förorsaket högen syntes inte ett grått strå. Inte ens en älgaloppa faktiskt. Tack o lov.

Från vildmossarna bortåt Tjunnaryd ljöd rälsbussen vagt och överröstade för ett ögonblick fåglarnas intensiva morgonkakafoni.

Husfar låg hemma och trynade. Trynade hade även vildsvinen gjort. Det var nya hål uppbökade på Norragärdets västra kant. Hm...

Med min lilla bukett i handen strosade jag hemåt, letade upp en vas - en blå - och satte på morgonkaffe.

Gick sedan upp och väckte den trynande och upplyste om att det var en stund sedan som dagen grydde. Trynandet förbyttes då till grymtande.

Men snart kom Husfar ned, efter att ha fått såväl kaffe som tidning, var han nästan kontaktbar.

Och då han plötsligt erinrade sig vad han hade på dagens agenda - nämligen gräva ned dräningsrör med sin favoritlivskamrat Grävaren så var det nära nog att det drog lite uppåt i mungipan.

Men min lilla blombukett - den lade han inte märke till förrän jag misslynt pekade med hela handen och höjde på ögonbrynen i en frågande gest.

- Jaha, du har tatt in nårra sippor, ja, dä ä la finnt..

- Men di syns ju knappt för di däringa hiskelitt stora jädra äpplera sum du har asat hem o ställt opp på bänka...
torsdag 14 april 2011

Pragmatisk Premiär


Det har ju varit ett par mjuka milda dagar - har jag sett genom fönstret...

Vårligheten måste även ha nått fram till självaste Husfar för igår kväll då jag kom hem luktade det brandrök ända ut till maskinhallen där jag hade ställt in min trogna bil efter ännu en dag av gott samarbete.

När jag kom runt knuten, korsade vägen och kom in på trädgårdsgången, där några av huskatterna satt och bildade välkomstkommitte åt sin i vanlig ordning sent hemkommande Husmor, insåg jag doftens tillblivelse.

Husfar hade tänt i utebrasan för första gången i vår! Och själv stod han där intill brasan och log. Jo, det är sant, han log!

Alldeles omtumlad över detta, i mitt tycke, romantiska tilltag, och, inte minst, över leendet, gick jag honom glatt tillmötes under berömmande och uppskattande tillrop.

- Men åh, vad mysigt!
- Nä, men har du tänt i brasan?
- Oh, kors, vad trevligt att komma hem och mötas av det här!
- Det var minsann en rolig överraskning!


Att sedan tilltaget visade sig vara påkommet av en mer pragmatisk och fundamental anledning lät jag inte förta glädjen.

- Ja, datumet på de däringa grillköttet gick ju ut å vi måste la äta opp at innan det går ut ur skafferiet självt...

söndag 10 april 2011

Solkatt...

Jag tror att det blivit lite fel någonstans. Och jag tror att det beror på såväl litteraturen som lyriken. Kanske rent av romantiken.

Jag tänker på det här med SOLKATTER.

Vi har just genom sagda anledningar likom fått med oss i blodet att när ordet solkatt nämns göra associationerna att det glittrar och glimmar vackert i vattnet. Att solens strålar reflekteras i vattenytan.

Gärna ut över havet då solen stiger ned i detsamma och blodröd efter dagens skinande ansträngning säger godnatt.

Solkatter förnimmas med sol, sommar, semester, Med vatten, hav, stränder, båtar och ledighet. Kombinerat med doften av tång, hav och vyn av oändliga vidder långt där bortom horistonten är också solkatter något mystifierat.

Men visst måste det helt egenom var fel???

En solkatt måste väl ändå vara detta? En vanlig bonnakatt, oj, förlåt Katten Findus, en jättefin bonnakatt som i gryningsljuset trajar omkring på en rejäl småländsk stenmur på en liten gård någonstans mitt i sydsvenska inlandet?

Mina vänner, detta är vad jag kallar för SOLKATT!!!