lördag 28 februari 2015

Syskonkärlek

Idag, på Mariadagen, passar jag på att presentera min fina syskon och samtidigt passa på att gratulera min syster Maria på namnsdagen!

Grattis BästeSysterYster!!!!Dessa människor älskar jag högt och innerligt - mina fina, fina syskon.

Vi står i kronologisk ordning.

Från vänster står Mats, min tvillingbror som är sju minuter yngre än jag, sedan kommer lilla jag, sedan min äldre bror Magnus och därefter min fina syster Maria som just vid det här tillfället fyllde femtio och fick en skylt som jag målat, en skylt till sitt stall.

Så detta är syskonkvartetten Thor som alla har namn på M, Mats, Mickan, Magnus och Maria.

Jag är så himla glad för mina älskade syskon!

Syskonkärlek är en fin kärlek, men inte alla förunnat...

fredag 27 februari 2015

Med Eriks ord i sinnet...Min gode vän och författarkollega Erik Lindfelt gav för ett par år sedan ut en "diktobildbok" som heter NÄRMA.

I den skildras vackra ögonblick med få men träffande och smått haikuininspirerade ord och formuleringar.

Idag fastnade min blick på ett uppslag i början av boken där Erik skriver:


jordaxelns lutning
dagsmeja
slutspelet uppgjort på förhand


Jag tittade bland mina foton och fann att dessa foton blir ett gott sällskap till Eriks ord.

Men det är i min sinnesvärd och estetik - du kanske tycker något helt annat. Framför allt så gör kanske Erik det...

Men. Oavsett...

Erik. Tack för att jag fick låna dina ord en stund medan jag botaniserade bland mina mönne foton...
torsdag 26 februari 2015

Fifty Shades of Grey


Fast... njaeee förresten.... inte Fifty shades kanske.. hm....

Men väl Five shades of grey!

Gomorrhår!


onsdag 25 februari 2015

Tasspatrull blir klövpatrull

Nu har Tasspatrullen utökats och består snart av fler hovar och klövar än tassar när tant och hela hennes menageriet är ute och spankulerar längs häradsvägen...

Men en sak är sig lik. Sist i gänget går som alltid en Frodig Husmor i rejäla storstövlar.

Med stålhätta - utifall hon skulle trampa sig själv på tårna...

Ha en härlig dag nu alla min favvisläsare!!!

Eder Lanttant

tisdag 24 februari 2015

Vårt inre universum


Köksbänkens tulpaner har mognat till högblom med fullt utvecklade friser och fransar.

Ackompanjerade med några grenar från trädgårdens ormhassel bildas ett behagfullt stilleben – en vilsam plats att låta blicken stanna en stund. Slappna av. Låta tankar komma och gå.

Låta känslor sjunka in men också bli klar med andra och låta dem klinga av.

Tillbringa en liten, liten stund i ens alldeles egna inre universum där man är helt ensam om vad som tänks, tycks, känns och upplevs.

Inuti vårt egna hemliga universum där allt kan vara fördunklat av svärta och smärta.

Men i en annan stund, i ett alldeles nyfött ögonblick, kan de sköra inre strängarna likafullt träffas av ett mäktigt ljus och anta lika energirika färger som en vårlig tulpanbukett.

Gåtfullt. Föränderligt. Och inte helt igenom behagfullt.

Precis som Livet självt…
måndag 23 februari 2015

Mickans Matiga Kycklingsoppa

Måndag igen. Lördagen var jag ju på vift som ni såg men igår söndag så stod jag vid spisen som jag gärna gör på söndagar. Igår blev det soppa.


Många har skrivit och bett mig lägga ut recepten på maten jag lagar. Idag, denna rösna, mörka, kalla och småtråkiga måndag bjuder jag därför på en god, värmande och mättande kycklingsoppa.

När jag var barn så bodde jag dryga kilometern bort ifrån gården där jag bor nu (jodå, jag fann min Husfar på rysligt nära håll) så bodde jag granne med Bjurviks Hälsohem. Där lärde jag mig att tycka om vegetarisk mat och var praktiserande vegetarian i många år. Men är man gift med en karl, som i likhet med många andra karlar, anser att redig mat ska innehålla sovel, började jag, som den snälla Husmor jag är, att tillsatta sovel i det mesta...

Här har jag tillsatt kyckling till min favvisgrönsakssoppa. Och jag måste faktiskt tillstå att soppan definitivt inte blev sämre. Men det säger jag inte så högt att Husfar hör...

1 gul lök
1 bit purjolök
2 lagerblad
4 msk kycklingfond (eller 2 till 3 buljongtärningar)
1 tsk salt
1 nypa dragon
1 liter vatten 
2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 kålrot
2 palsternackor
1/2 rotselleri
5 potatisar


Använd en stor och rymlig gryta. Fräs lök och purjo i olja, gärna olja med ramslök, fyll på med vattnet, lagerbladen, kycklingfond och låt koka upp. Lägg i hela färska eller tinade kycklingfiléer och låt koka upp. Sänk värmen och låt filéerna sjuda i buljongen tio minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg åt sidan för att svalna.

Lägg i 2 centimeterstora tärningar av kålrot, palsternacka, rotselleri och morot och fyll på med vatten så att det täcker rotfukterna, låt småkoka en kvart. Tillsätt sedan den tärnade potatisen som bör vara av en fast sort, och fortsätt koka soppan försiktigt så att innehållet inte kokar sönder. Fyll på med vatten om det behövs, smaka på buljongen för om du fyllt på mycket vatten kan du smula ned en hönsbuljongtärning för att få mer stuns i buljongen.

Skär de avsvalnade kycklingfiléerna i tärningar. När du känner att potatisen börjar bli mjuk, lägg i kycklingbitarna och låt koka med några minuter.

Servera soppan het, gärna med ett grovt bröd och en lagrad ost.


Eller varför inte som jag gjorde igår, servera soppan med hembakat fröknäcke (lika förbluffande gott som det är förbluffande enkelt att baka) och hemgjord hummus, en underbar kikärtsröra med tahini (sesampasta) med smak av vitlök och citron, som är gott till nästan allt och dessutom är superenkel att göra. 

Lycka till vid spisen!

PussÅkjam,
Eder Lanttant

Getekul Bonnahumor

 Nu har det ju gått några dagar sedan Geta-Greta dog och sen hennes dotter, Miss Filling, blev moderslös. Men vet ni vad, hon har utsett sig en ny moder. Det är ingen mindre än - jag!

Så nu följer hon mig överallt! Är till och med mig och Tasspatrullen på morgonpromenad! Eftersom jag låter henne gå lös i fähuset - och har bakdörren ut i Lutan öppen - så kommer hon upp hit till huset med jämna mellanrum och bräker uppgivet och vill att jag ska komma ut och leka. Då tar jag med mig lite brödbitar - hennes favoritföda - och går ut och pratar med henne en stund. Sen går vi ut i Fähuset tillsammans och jag ger henne hö och morötter - och sen smiter in igen medans hon äter. Men snart är hon här igen... Lilla Miss Filling...

(Namnet kommer sig av att hon ju föddes av en getmamma och därmed var det ju en killing som föddes - men så samtidigt hade jag en fårabagge här och visste inte vem som hade älskat med vem så då skojade vi sa att om det var en mix mellan ett får och en get blir det ju en Filling... Och när en Filling blir stor blir hon ju inte en Get utan en Fet...)

En andra parantes: (Då kan nu ju ana hur det låter i plural och hur det skulle låta om grannarna upprört skulle ropa om de var på rymmen, typ: ”Näääää, nu är Görans Fillingar på vift igen!” och en annan granne skriker tillbaka: ”Nä, dä ä inte Görans Fillingar - det är Mickans Fetter”…

En tredje parantes: (det där sista vågar vi inte ens testa att ropa i singular… )

En fjärde och sista parantes: (Bonnhumor all the way out – jag vet…)

söndag 22 februari 2015

Sportlov o Hästlov(e)

En del har SPORTLOV nu, men inte vi.

Fast vi har något mycket bättre.

Vi har HÄSTLOV(E)...