onsdag 9 januari 2013

Drottningen av Dyngans bysthållare...


Vår husmor har jobbat mycket och varit iväg från gården i många långa dagar. Men idag, då hon fick en ledig dag, har hon frotterat sig med de två och fyrbenta vännerna ute på gården och varit i stormockartagen ute i lagårn.

Hon har också lekt drottningen af Dyngan vilket hon roar sig med just då hon vält ut ett lass sket och vingligt står högst upp på dyngestacken och håller i skottkärrans skaklar och förtjust ser sig omkring. På sprättande tuppar, pickande höns, rusande getter, keliga katter, hungriga märrar, sexfixerade höglöpande tikar, snattrande anka och kärlekskrank gåskarl. På kringgärdande ängar, skogsbryn och mossbelupna stengärdsgårdar och rösen.

Då suckar hon förnöjt och förvandlas till den tjusiga och högt uppsatta ( nåja i alla fall högst upp på sketstacken) Drottningen af Dyngan..

Den förnöjsamheten tog emellertid Husfar snart ur henne.

Efter många dagar på vift finns en stor mängd eftersatt hushållsarbete att åtgärda. Mitt i tvättyran slog vår husmor på stort och sköljde upp sina bysthållare och hängde sedan prydligt upp dem på tork i en lång rad efter varandra.

Dessa hyllhållare kan förvisso inte ens med den bästa vilja i världen beskrivas vare sig som näpna eller nätta, men kanske var ändå Husfars kommentar lite i värsta laget. Trots allt.

När han kom asandes i sina storstövlar över betonggolvet i källaren och fick se Husmor i färd med att hänga upp bysthållare efter bysthållare - den ena rejälare än den andra - tvärstannade han på tröskeln. Det senare uppskattades emellertid av Husmor eftersom hon inte ville ha in ett stövelförsett gubbskrälle i tvättstugan.

Husfar glodde förvetet med klotrunda misstroende ögon på den långa raden av rediga bysthållare.

Han sa inget men ena handen for upp gned i skäggstubben med ett raspande ljud som överljöd den gamla brummande avfuktaren i hörnet.

Så infann sig den där spefulla glimten i de gloende ögonen och han utbrast:

- För bövelen mor, jag huppas att du feck e sjuhällsickens storköpsrabatt när du vatt inne å hannlat så in i hällsicke på Alfa-Lavals speciälla hyrne där di har sia stössta juverhållare...