lördag 10 november 2018

Brödbak o Soppkok


Jag steg som vanligt upp väldigt tidigt, vid femsnåret ungefär. Tassade ned i köket och tände ljus och vedspis.

Tidningen kom tidigt så jag traskade ut efter den till Rudolfs förtjusning ty då fick han något att sitta på.
Satt och jobbade några timmar och när Husfar behagade asa sig ur sängen frukosterade vi tillsammans.

Efter att nämnde man gått ut för att utföra diverse utomhussysslor satte jag en deg.

Blev sedan sugen på soppa till det nybakta brödet så då kokade jag soppa på vad som fanns hemma, lite lök, några potatisar och en palsternacka.

Gott i all sin enkelhet med soppa och nybakat och ännu ljummet bröd.

Satte en deg på vetemjöl, skrädmjöl, olja, honung, ägg och salt.

Knåda, knåda, knåda

Det var fortfarande lite varmt borta runt vedspisen så där fick bröden jäsa


En av plåtarna med frallor gjorde jag till soppbröd. penslade dem med ägg
och flagade över flingsalt och sesamfrö

Så här blev de efter gräddning

Som alltid när man bakar blir det mycket disk

Medan limporna gräddades gjorde jag en soppa, tog vad som fanns hemma

Bara att fräsa lite lökhack i olja

i med potatis och andra godsaker som du har, palsternacka, jordärtskocka mm.
 På med vatten och buljong - och vips så har du i stort sett kokat soppa på en spik

För att få en lite knaprigare yta har jag en form vatten i botten av ugnenI samband med att man bearbetar soppan med stompen just innan serveringen
kan man lyxa till det med en skvätt grädde. Gärna en liten sked senap också. 

Nybakat bröd och soppa gifter sig fint

Rudolf tycker det är rysligt orättvis att han inte får en tallrik soppa också...

fredag 9 november 2018

After work

På fredagseftermiddagarna brukar det bara vanligt att redigt tjänstearbetande folk går på after work.

Ikväll har jag och husfar gjort detsamma. Vi hade After work i lagårn med att stormocka och göra rent och fint för alla våra djur. De såg ut att bli glada! Båd höns, hästar, getter, gris, katter och hundar.
Och jag mä!

Här är några bilder från vår After Work :-)


torsdag 8 november 2018

Om natten...Dimman har intagit gården. Sjunkit ned mellan bodar och byggnader. Bildar som aura runt utelamporna i trädgården. För mina tankar till Dickens dimhöljda Londongator.

Om natten när man sömnlös vrider sig i sängen har man så många tankar. Sååå många. Jag stiger upp, tar på mig sockar och särk och går ned till köket.   

I mitt kök finns inga elektriska lampor tända. Bara levande ljus och spis. Och förstås skärmljuset från min bästa vän - min laptop. Tiden är 02.19. Jag försöker vara accepterande och mild mot min hjärna som lever sitt eget hjärnstressade liv. Försöker se försonande på att min hjärna inte vill anpassa sig till sömn när natt råder. 

Det är ingen idé att bli arg och irriterad. Det blir bara värre. Hjärnan har sina bevekelsegrunder för att vara stressad. Jag vet det och jag försöker blidkas och förstå. Försöker undvika de vassaste skären och försiktigt kryssa mig genom viken utan kollisioner med förrädiska grynnor och skär.

En ivrig ungtupp har fel på sin inneboende klocka ty han galer om och om igen ute i fähuset. Jag har kokat the på vedspisen. Det är ännu för hett för att låta sig drickas. Men snart. Mild och knappt förnimbar instrumentell musik strömmar mjukt genom köket. Vovvarna ligger snufsande i varsin hängmatta på det gamla vattenburna elementet. Varmt och tryggt.

Jag invaggas sakta i ro, intar lugnet i köket. Nästan så att även jag hade velat kura ihop mig i en hängmatta invid en trygg skön värmekälla. Men den platsen finns ju – det är ju uppe i sängen invid Husfar. Där är varmt och tryggt. Om en stund är jag kanske redo att krypa ned i sängen igen.

God natt min vän.

tisdag 6 november 2018

God morgon!


Satt på sängkanten och skulle just trä fötterna i raggsockorna när jag hörsammade det gnisslande ljudet som uppstår när luckan till vedspisen öppnades.

Hörde dovare ljud när vedträn lades i. Så kom det fräsande ljudet när stickan antändes mot svavlet. Jag log varmt där jag satt och gladdes åt att vedspisen skulle brinna när jag tassade ned några minuter senare.

Husfar har laddat kaffebryggaren och den hemtrevliga doften av kaffe sprider sig i köket. Jag tänder några ljus och tar fram muggar till oss.

En liten stund vid köksbordet väntar oss innan dagens sysslor och göromål tvingar oss iväg. Bort ifrån varandra och från den vardagsenkla stunden av otvungen och faktiskt ganska tystlåten men vilsam gemenskap och tvåsamhet i några värdefulla minuter vid ett köksbord i ett hus ännu famnat av novembernattens mörker.

God morgon!