onsdag 26 december 2012

Stilla morgon med framförsikt...


Vår husmor njuter av en sista ledig julmorgon. Fyller i sin femårsdagbok vilket inte blivit gjort på ett par dagar.

Det står dag för dag;

Lagade mat.
Lagade mat.
Lagade mat.
Lagade mat.
Åt mat.
Åt mat.
Åt mat.
Bar ut mat.
Bar ut rester till hönsen.
Bar ut rester till hönsen.
Mockade sket efter hönsen.
Mockade sket efter hönsen.
Phu. Julen är över.

Då att det väl då är väl lika bra att önska God Fortsättning?JULKRAMAR!

måndag 24 december 2012

Ljuvligt Djurrik Julafton!

Julafton har stundat. Med tre decimeter nysnö... Och såna drivor att källardörren inte ens gick att få upp!
 
 
En julafton som vår Husmor för första gången i sitt snart halvsekelgamla liv firar alldeles alldeles allena.
 
Eller nåja. Det var väl en sanning med modifikation. Ta bara julfrukosten. Den firade hon idag med stallkatterna. På katthusets nedre däck serverades Sixten II, Nils, Blängsyltekatta och Spöket. ´På nedre däck fanns även Fadern, men  han var kvar inne ihuset och bara stack ut huvudet och snodde en korv eller en halv köttbulle då och då.
 
På övre däck spisades Turbo, Gråkatta, Lillgråssa och Fläsksune. Samtidigt släppte hon ut alla djuren i stallgången för en stunds hopp o lek medan Lotta Gås och Anki Anka fick fri lek under rinnande vattenkran. Getterna var ystra och följde till och med Husmor upp på rännet, även om de bara stampade i Husmors genom djupsnön upptrampade stig.
 
Märrarna fick extra tilldelning och katterna fick riktig grädde i sin gröt. Alla fågelautomater fylldes rikligen på och några kilo på backen extra till större fåglars, rådjurs och harars glädje.
 
Efter att alla djuren fått sitt fortsatte vår Husmors fyspass där hantlar, crosstrainer o tillbakahållna grimaser (för att se så snygg ut som möjligt) kan slänga sig i väggen. Nä, här bestodo redskapen av ömsom mökeskyffel och skottkärra - omsom snösläde, piasavakvast och snöskovel - o definitivt inga tillbakahållna grimaser - inte svordomar heller för den delen...
Men nu har även den här gårdens husmor kommer till ro inomhus. Hon vaggar omkring i sina julklappsraggsockor och sin nya virkade hatt, eldar i panna och vedspis, spelar julmusik och går o sneglar lite på den den fådda whiskyglöggen...
 
Å snart är det ju Kalle för bövelen! Det är inte så dumt att fira jul på egen hand minsann!
 
Ha nu en fortsatt LJUVLIGT DJURRIK JULAFTON!!!!!
 
Er Mickan
 
 
 

söndag 23 december 2012

Sketvarmt Dyngfullt Julbad...

Nu jädrar har gårdens husfolk trillat o stekt  köttbullar av 7 kilo viltfärs. Husmor har i kokångorna slagits med den sketstora skinkan som inte ville låta sig trökas ner i grytan. Ur ugnen just tagit ur 6 kilo revben med Husmors Julspecialkryddning i vilken de fått ligga över natten. Romsåsen är klar, liksom kantarellstuvningen tilll omeletten.

Doppet är förberett, stora julduken är struken och pålagd.

Husfar har under mycket morr och grymt lyckats bära upp granen och slagits med den i en omfattande kamp för att få ned den i foten - ja julgransfoten alltså, inte Husfars.

Om ett tag anländer hela klanen och ska göra den mindre naken. Ja, granen alltså, Inte Husfar.

Men innan klanen anländer ska Det Stora Julbadet ske!!!!!!!

Säga vad man vill om Husfar men påhittig är han allt! (Kanske bottnar det i snålhet men ändå - julens imponerande arrangemang vittnar om att det nog finns ett gott hjärta där inne - trots allt...)

Husfar stod o kliade sig i bakhuvedet, satte sig sen utan ett ord i bilen o for iväg. Han kom hem med ett gammalt astungt borede till badkar på kärran!

Så stegade han ut och började häva sket. Efter svett, träl och några svordomar, samt lyftande av ollonborrelarverna hit och dit, hade han grävt ett megahål i den varma sketen ute på dyngan.

Under stora åtbörder asade han upp nämnda badkar på dyngstacken och vräkte med en svordomsramsa ned badkaret i sketen, sen stegade han in i lagårn, hämtade en slang och så spolade han badkaret fullt till bredden med kallt vatten.

Han såg inte nöjd ut. Kliade sig både i bakhuvudet och skrevet, ett säkert tecken på att han grubblar. Tittade sig omkring på dyngans topp som om han bedömde avstånd och höjder eller nåt.

Medan slangen pumpade vatten i badkaret vankade gubben in i verkstan. Skärande sågljud hördes och därefter några hammarslag.

Strax därpå kom han ut ur sagda verksta och bar något under armen. Såg onödigt pompös och mallig ut. Spände torson så de tre hårstråna på bröstet spretade åt varsitt håll. Stegade upp på dyngan igen. Asade in slangen och lade sig på knä och började montera en liten brygga. Eller tja, rent av en trampolin.

Så reste han sig, vände sig mot gamla Husmor som bred och barsk fyllde upp dyngedörren med nävarna i sidan och undrade om gubben blivit skvatt galen!

Med ett brett flin sa Husfar till Husmor.

- Dags För Det stora Julebadet!

- Å nu jädrar kan du bada varmt, vattnet där i lär aldrig bli kållt!

- Om du drar ett par brakare också så blir dä ju e redig bubbelpool, skrockade han och vaggade iväg med dyngegrepen i näven.Turordningen här på gårn gör emellertid att vår Husmor ännu inte fått bada - det är så många andra före i kön till Det Stora Julbadet....

Men va gör väl de - det lär ju fortfarande vara både SKETVARMT och DYNGFULLT!!!

Tihi.