lördag 23 september 2017

Matfrossa med snöpligt slut

GOMORRHÅR!

Måste bara berätta hur snöpligt slut gårdagens rotsaks- och grönsakstabberas fick.Jag rensade ur skåp och skafferi för att tömma alla "gamla" grönsaker och rotfrukter innan ny proviant skulle stuvas in. Efter lite funderande bestämde jag mig för att göra två rätter. En ratatouille på aubergine, zucchini, paprikor, lök, tomater mm samt en stor härlig gryta som skulle räcka hela helgen.

Jag började med att fräsa purjo, gul lök, vitlök i olja. Spädde med vatten och grönsaksbuljong och sedan tillsatte jag mängder av goda rotfrukter, sötpotatis, rotselleri, morötter, kålrot, palsternacka, blomkål, blekselleri och röda och gröna linser.

På slutet rörde jag i blandade bönor och skulle nu bara toppa den fantastisk doftande härligheten med Ajvar relish. DÅ - stötte jag burken i kanten på grytan och den gick sönder, ett hål ungefär som en enkrona bildades och massa små glasflisor ramlade rätt ned i grytan. På en sekund var allt fördärvat.

Vilket antiklimax!

Klumpiga tanter borde inte få vistas i kök...

Trevlig lördag på er govänner

Till slut fick vi åtminstone njuta av en god ratatouille till getostgratinerade kantareller
slutet gott - allting gott

torsdag 21 september 2017

Måtte vi...
En ny dag är född.

Ligger som en liten gåva i kupade händer.

Måtte vi förvalta och använda vår gåva - den nya dagen.

Måtte vi ha liv och hälsa nog för att i afton summera vår gåva - den nya dagen.

Måtte vi känna tillfredställelse och förnöjsamhet över hur den blev - dagen.

Måtte vi...


onsdag 20 september 2017

Jag - en förvånad vinnare!


Satt och ömsom log, ömsom skakade på huvudet när jag läste morgontidningen.
Vill du läsa artikeln och motiveringen för förstapriset som jag knep med nedanstående bild? 

Klicka på länken:  
måndag 18 september 2017

Morgonrunda

Hej govänner!

Idag njöt vi av skogspromenaden, Tasspatrullen och Tant.

Rölleka och rödklöver kantar stigarna mellan stora kuddar av blommande ljung. Solen bröt igenom och gav ett vackert ljus genom nyvävda spindelnät och daggdroppstyngda lövverk.

En hackspett arbetade oförtrutet med sin näbb mot en motspänstig trädstam. Några tranor skrek nedåt Emån någonstans. Nypon och svampar bjuder oblygt ut sig, redo att plockas. Att skördas.

Bjuder här på några sekvenser från vår - Tasspatrullen och Tants - morgonrunda...


söndag 17 september 2017

Regnbågsfest

Nu ni, nu får ni göra kors i både tak och himlavalv. Ty vi har inte bara lämnat gården (nästan frivilligt) utom även upplevt Vetlanda kommuns allra första Pridetåg ever!

Å inte bara jag utan teåmä Husfar! Dä ni!

Varför - undrar säkert många av er som känner oss väl. Jo, det var på förekomna anledningar. 1.

Praktisk anledning: Jag hade glömt strömkabeln till min Laptop igårkväll där jag var och föreläste och nödgades därför åka till civilisationen för att hämta den.

2. Familjär anledning: Vår enfödda dotter Lowisa Thor spelar i den förnämliga Njudungsorkestern och vi kommer nästan aldrig på de spelningar de har.

3. Nutrionär anledning. Vi behövde proviantera mat och dryck till såväl folk som fä. ´

Så jag tvagade mig lite hjälpligt och fick sedan den stora ynnesten att fara med husfar åt Staden. Mig släppte han av vid en affär där jag fick ägna mig åt den nutrionära delen med att proviantera medan han ägnade sig åt den praktiska anledning som att hämta datorns strömkabel.

Därefter vidtog anledning 2 - den familjära. Och du milde vilken underbar upplevelse detta regnbågståg var!!! Jag blev oerhört berörd och tårarna steg ideligen i mina ögon. Jag var helt oförberedd att det skulle kännas så mäktigt! Då menar jag inte bara stoltheten över vår trumpetspelande dotter utan hela eventet! Så häftigt! Så modigt!

En stund senare fann jag mig själv sjungande med i sångerna med regnbågsränder på mina kinder och regnbågsarmband runt mina handleder - Husfar var emellertid inte fullt så euforisk som tant...Till och med godiset var i regnbågens färger...Idag är det söndag och om ett par timmar är det visning av granngården. Det maler i både mage, hjärna och hjärta! Vad kommer hända med gården? Vem kommer köpa den? Vem blir vår alldeles alldeles för nära granne?