lördag 18 juni 2016

Kors o Tvärs

Ja, jag vet att det var Värmland och Dalarna i förra inlägget.

Men det är roligt att vara lite kors och tvärs i inläggen så idag bjuder jag er att fatta min hand och vandra bredvid med mig en liten stund i ljuvliga Visby!

Det är nästan något magiskt som kringgärdar Gotland.

Något spännande, säreget och nästan litet hemlighetsfullt vilar över ön som ju ruvar på en lång och rafflande historia.

Under några dagar i slutet av den sköna majmånaden hade jag förmånen att vistas på den fagra ön i samband med att Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva höll Landsbygdsriksdag i Visby. Jag representerade (mycket stolt) de småländska landsbygderna.

Bodde ljuvligt underbart i gamla anrika hotell Solhem som ligger högt, högt beläget vilket gav mitt rum en utsikt som vore den specialdesignad just för mig.Från mina två spröjsade fönster såg jag väldiga ekar och blommande kastanjer som växte i en kraftigt sluttande och fantastisk lummig grön oas av högt oslaget gräs med hundkex och timotej som närmast omfamnar Solhem.

Omfamningens luftrum fylldes av blixtsnabba svalor, en och annan mer saktfärdig fiskmås och några skygga kajor som tog skydd bland lövverken med ständigt iakttagande ögon.

Höjde jag blicken ovan de väldiga vårdträden såg jag det gåtfulla havet och kunde följa dess vattenlinje ut till en oändlig horisont.

Förutom i de stunder då Destination Gotlands färja dök upp i gluggen mellan träden med sin klarröda skorsten, då hon slog back en bit från sin kajplats för att strax därefter byta riktning medan hon vred fören styrbords och stävar bort från ön.

Den lummiga grönskan och så havet, det är allt jag ser, inga hus, inga vägar och inget som skvallrar om att jag faktiskt befinner mig i en stad.

Jag, som inte alls trivs i stadsmiljöer, är så himla tacksam för att jag bor just här i det ljusa luftiga harmoniska rummet med två spröjsade generösa fönster på hotell Solhem.

Kom min vän, kom och dela mina vyer och mina ögons upplevelser - både i dagsljus och i solnedgång!

Puss & Kram
Mickan


onsdag 15 juni 2016

Ny bakboksturné

Hej vänner. Nu är jag ute på en ny turné till den snart kommande boken Mickans Bak&Glädje.
Denna gång har jag varit i Värmland och Dalarna.

Det är många olika nedslag men jag bjuder er just nu några sekvenser från mitt besök på Stöpafors kvarn utanför Sunne där jag nästan blev lite kär - i kvarnen!

En ung mjölnare sitter i sin kvarn i Värmland. Funderar.

Tänker. Planerar.

Nu när sommarvärmen är som varmast väntar han med att mala till nattens svala timmar.

Mjölnarens valp är trött efter lekarna på egen hand i de många vrår som bjuds inuti den gamla kvarnen och har lagt sig i solens rutiga speglar på det slitna vältrampade trägolvet.

Sommarljuset gör kvarnmiljön suggestiv. Trolsk.

Vilka berättelser ruvar den på, den gamla kvarnen med anor från 1917? Vad vill den säga till oss? Förtälja?

Mycket blod, svett och tårar lär ha fällts. Händelser har utspelat sig. Affärer. Gräl. Osämja. 

Men också skratt, handslag och en och annan sup för att bekräfta överenskommelser och uppgjorda villkor.

I dagens unge mjölnare sjunger det finska blodet. Han är snar till arbete, snar till handling. Orädd. Vetgirig. Vill lära, bära, förvalta och utveckla det gamla hantverket.

Han vill vårda och värna traditionerna - det genuina hantverket att rosta rosta havren i vedeldade ugnar, skräda och sedan mala den.

Mjölnaren ivrar. Strävar. Lär sig nytt från åldriga läromästare mest var dag.

Stora mängder ved ska huggas för att rosta havren. Kvarnstenarna ska skötas om. Snickerierna. Affärerna. Mycket jobb ska göra. Mycket ska man kunna.

Men mjölnaren ger sig inte. Han jobbar och sliter. Väntar in de svalare timmarna innan han arbetar hela natten igenom för att ge oss det besynnerliga mjölet.

Men en paus behöver även en ihärdig mjölnare med finnblodet sjungandes i ådrorna. Då sätter han sig en stund framför kvarnen där mällerna mals.

Där sittar han och funderar. Tänker och planerar.

Medan valpen vilar på solrutigt plankgolv…
(Ps. Du finner mer om det besynnerliga mjölet, mjölnaren och om recept baserade på skrädmjöl i Mickans Bak&Glädje som släpps i september - men jag kan ju inte låta bli att låta er få en försmak om vad som komma skall.... Ds)

Puss & Kram
Mickan