tisdag 18 februari 2014

Heureka!

Idag hände det äntligen!!!!
Äntligen!!!!
Efter fyra månaders väntan skedde miraklet idag!
Vad???

Jo, äntligen värpte hönsen ett ägg!

Här på gårn har det inte värpts ett ägg sedan den 19 oktober! Och idag, den 18 februari kom alltså det första ägget efter vinterns lååååånga värpstrejk!

Ni må tro det var en lycklig Husmor som lallade omkring där ute i Fähuset i morse. Skrockade och kluckade och klappade hönsen på både huvud och stjärtfjädrar! Höll fram ägget och nickade ivrigt som för med all önskvärd tydlighet låta hönsen förstå att det är precis just sådant de ska ägna sig åt - klämma ur sig ägg alltså!

I fyra månader har de ätit och druckit, bajsat och sovit. Sen har de börjat om med att äta, dricka, bajsa o sova...

Ni ska veta att det är himmelens dyrt att serva trettio värpvägrande höns en hel vinter med hönsmat, strö, hö och framför allt milt sinnelag. Kanske är det konsten att visa ett milt sinnelag gentemot hönsen som är det svåraste.

Jag menar, ibland, när man för hundrade gången förväntansfullt kollar i höneluckan men återigen drabbas av en stor besvikelse då äggen i vanlig ordning lyser med sin frånvaro, ja då kan man få lust att helt sonika grabba tag i i Sack-Röv eller Tung-Gump och försöka skaka ur ett eller annat ägg ur deras ändalykt.

Det är inte alltid lätt att le tillbaka och leka snäll och tålmodig matmor när de dag ut, dag in, vecka ut, vecka in, månad in och månad ut ligger där och bara glor o kräver mat och dryck. Med jämna mellanrum fnyser de också åt tingens ordning i hönshuset och vill ha rent spån och halm i såväl boxar som värpreden.


Men de har aldrig fattat att nämnda värpreden är just ett rede för att värpa utan de ser värpredena mer som några slags motell...

Hus som helst - idag kom äntligen ett ägg!!!

Då jag fann det i redet skrek jag, liksom Arkimedes:

- H E U R E K A!!!!!!!!!!