tisdag 14 maj 2019

VETERANRALLYT BLEV FOLKFEST


Andra helgen i maj är en enda stor (h)julafton för alla veteranfordonsintresserade.  Då anordnas Bellös populära mopedrally på lördagen medan söndagen viks åt moped-, och traktorrally i Nävelsjö. I helgen slogs rekord i antalet deltagare och besökare både i Bellö och Nävelsjö. 

Istället för att tuta trampar de yngre traktorförarna på gasen så att svart rök bolmar ut ur traktorernas avgaspipor när de ser åskådare längs vägen. Glada mopedister slänger upp näven och flinar från öra till öra. Passagerare på flaken vinkar glatt bland skira björklöv och vajande flaggor

- Det är inte klokt vad det här med veteranrally är kul, säger Ove Fröding och ler brett. Igår var jag en av de ansvariga för rallyt i Bellö och kunde därför inte delta i själva rallyt, men idag pluttrar jag glad i hågen runt på min moped här i Nävelsjöbygden och satsar dessutom på att vinna tipsrundan.

Det slås rekord i både Bellös och Nävelsjös veteranfordonsrally. 172 startande mopedister i Bellö och 95 mopeder och traktorekipage i Nävelsjö.

Allt yngre deltagare

Vädret är hyfsat, om än lite kyligt men flera mopedister trotsar temperaturmätaren och kör den över fyra mil långa rundan i kortbyxor.

Om man tror att det bara är ”gamla gubbar” som intresserar sig för veteranfordonsrally så visar årets rallyn att det är en högst felaktig uppfattning. Ty aldrig har väl så många barn, ungdomar och kvinnor deltagit i dessa rallyn som i år. 

Det yngsta traktorekipaget står Sam, Filip och Valter för.

- Jag tycker det är roligt att köra gamla traktorer och jag är intresserad av motorer. Så när det anordnades ett traktorrally här på hemmaplan frågade jag mina kompisar om de ville hänga på och vi fixade ett ekipage, säger den unge Sam Björnsson från Nävelsjö kyrkby som deltog med sin Ford Fordson Dexta av årsmodell -59 med efterföljande vagn, fint pyntad med björklöv och svenska flaggor.

Bellö vann förstapriset

Medan veteranfordonen åker nejden runt råder veritabel folkfest i Nävelsjö bygdegård där stora folkskaror väntar in ekipagen medan kaffeservering och korvgrillning påbjuds. Snart kommer de inkörandes, traktorer ömsom mopedister. Det är nu det böjar, det obligatoriska sparkandet på däcken, storslaget skrövlande och skroderande.

Plötsligt genljuds bygdegårdsområdet av ett högt metalliskt läte. Det är Ronny Andersson från Nävelsjö Bygdegårdsförening som klättrat upp och ställt sig upp på ett bord. I händerna håller han två stora grytlock och slår dem mot varandra för att påkalla den riktaliga publikens uppmärksamhet. Ty nu är det dags för prisutdelningen efter att svarstalongerna på rundans tipsfrågor hade rättats. Och si, vem vinner inte förstapriset om inte Bellös Ove Fröding!

- Ja, men jag sa ju det, jag skulle vinna tipsrundan, flinar han.