tisdag 10 augusti 2010

Fyrfoting

Häromdagen då jag var ute på ett reportage försvann mannen jag var där för att prata med då en granne kom körandes på en fyrhjuling och ville "ble ve" någon liten detalj, tror det var ett tändstift, så att mannen på fyrhjulingen slapp fara åt stan - vilket alla vi landsbygdsbor försöker undvika in i det sista.

Jag nickade vänligt bifall åt detta tilltag och de båda männen lunkade iväg ut till någon av de riktaliga bodar och byggnader som fanns på gården.

Under tiden fick jag annat sällskap. Det var sannerligen inte något sämre alternativ kan jag säga utan att fara med osanning. Även om den här lilla krabaten inte hade så mycket att förtälja som dess sextio år äldre manlige ägare, så var den nog allt lite sötare att titta på.

Nåja mannen gick inte av för hackor han heller. O han på fyrhjulingen så ju oxå nice ut. För att inte tala om fyrhjulingen!

Men här får du hålla tillgodo med en söt forfoting!

Himmel o jord i skön förening

Härmokvällen då jag åkte hemåt från redaktionen i Långtbortistan i sällskap av PO Enquists som läste sin roman Ett annat liv där han med det mest fantastiska ljuvliga kreativa vassa fyndiga förfinade språkbruk ger en detaljerad och minst sagt personlig skildring av sitt liv och uppväxt i övre Norrland och får mig att skratta och förfäras om vartannat, fick jag i ögonvrån plötligt syn på detta vackra.

Det var bara till att hitta ett ställe att vända, köra tillbaka och leta efter ett nytt ställe att vända bilen, finna någonstans att parkera, kliva ut och fota.

Det här måste vara det som åsyftas i uttrycket Himmel och jord i skön förening...

Var det är? Det är den gamla ruinen vid Eksjöhovgård, just utanför Sävsjö.

För uttrycket Himmel o pannkaka måste väl vara något annat?...

söndag 8 augusti 2010

Ljusglimtar i gråregnet

Denna gråtunga söndagsmorgon då den mättade, nästan kvadda, augustiluften består av ett mycket lätt regndis, fick jag plötligt lust att lätta upp stunden med små glimtar från den trädgårdskväll som anordnades här på gården för ett par veckor sedan.

Bland blomster och buskar, dammar och trädgårdsgångar, fika och grillkorv, barnvagnar och käppar, frågor och fjärdrar, hembygdsförening och husfolk trängdes nästan hundrafemtio insocknes och utsocknes, gamla och unga med det gemensamma existentiella grundfundamentet att; GRÖNT ÄR SKÖNT!

Enjoy!