lördag 20 oktober 2018

Sagostund i Hembygdsstugan


Trasmattor, kuddar och filtar låg ovan stugans dragiga golvtiljor.

Brasan i det gamla knekttorpet brann och sprakade med samma färgskalor som den kringliggande skogens glödande lövverk.

Barn låg på golvet, satt i någons knä, tultade fram och knatade omkring med små människors ständiga spring i benen.

Ja visst var mysfaktorn hög när Nävelsjö Hembygdsförening bjöd in till Sagostund i hembygdsstugan.

- Vi i föreningen gör ofta aktiviteter som vänder sig till vuxna människor, jag tycker vi ska göra mer för barnen och då föddes den här idén, säger Johanna Thor från styrelsen.

Ett av sätten att attrahera yngre deltagare var just söndagens sagostund dit man bjudit in barnboksförfattarna Joke Guns från Björköby samt lilla jag också.

Joke inledde med att berätta om sitt författarskap och om de 35 barnböcker hon gett ut i sina forna hemländer Belgien och Holland. Sedan hon och familjen flyttade till Björköby 2014 har hon medverkat i ett par svenska barnböcker men drömmer om att snart få ge ut en egen bok på svenska.

Under sagostunden läste Joke Guns läste högt ur två de två svenska antologierna för barn, De magiska 29 och Ramsiga Tramsor.

Varför just barnböcker?

- Jag upptäckte redan när jag var barn, att böcker kan ge tröst och trygghet. Det vill jag också ge till andra barn. Jag vill att alla som läser mina böcker ska bli berörda, gråta, tänka och skratta.

Under sagostunden i stugan var det emellertid skratten som dominerade. Speciellt när Johanna Thor läste högt ur mina barnböcker som till skillnad från de flesta barnböcker, baseras på riktiga fotografier.

Barnen pekade med förtjusta små rop på bilderna av katter, hundar, getter, hästar, grodor och kor.

- Nu bjuder vi på fika, sa arrangörerna. De små sagolyssnarna var inte sena att anmana uppmaningen och pilade snabbt ut i stugans lilla kök för att hamna först i kön till saft och kanelbullar.

Det stod emellertid icke länge på innan barnen uppfodrande med munnen full och kanelbullskladdiga fingrar sa; Läs mer, läs mer!

Så då åkte nästa barnbok fram.

Och nästa...
tisdag 16 oktober 2018

SKRIV & FOTA MED MICKAN

ÄDELFORS FOLKHÖGSKOLA PRESENTERAR EN SPECIALKOMPONERAD DISTANSKURS FÖR DEN 
SKRIV- OCH FOTOINTRESSERADE: 

Skriv och fotografera 
på distans
med 
Mickan Thor

Nu erbjuder Ädelfors folkhögskolen en spännande och utvecklande tioveckors kurs på distans med Mickan Thor  som inspiratör och kreatör. Kursen är inte bara helt kostnadsfri utan sker även helt på distans så du kan fortsätta ditt liv som vanligt och satsa på din kreativitet parallellt. 

Kursen introducerar och inspirerar dig till idéer, tankesätt och tekniker som används inom kreativt skrivande. Vi experimenterar, prövar nya vägar, hittar olika vinklar att få våra texter och budskap mer uttrycksfulla genom att kombinera text och bild.

Vi skriver texter utifrån bilder och skapar bilder utifrån texter samt kommunicerar om olika uttryckssätt. Under kursens gång gör du också ett individuellt projekt där du kombinerar text och bild. De båda kreativa uttrycken förstärker varandra i ett personligt uttryck.

Inom skrivandet arbetar du med konkreta skrivövningar som ger inblick i berättargrepp och språkliga stilmedel som kan användas för att levandegöra människor, miljöer, möten, minnen och stämningar.

Det behövs en medveten närvaro för att fånga ögonblicken vi ämnar skildra i bild och text. Att skapa den rätta bildsättningen till texten handlar ofta om att träna foto-ögat snarare än att ha en avancerad kamera, du kommer långt med mobilen och kompaktkamera.


VARMT OCH INNERLIGT VÄLKOMMEN till denna utvecklande och kreativa kurs där du utvecklar och kombinerar din uttrycksförmåga i berättande kombinerat med bildsättning.

Kursen går helt på distans och du kommunicerar med läraren (jag alltså) per e-post. Övningarna kommenterar läraren individuellt.

HÄNG PÅ - VI KOMMER HA SÅÅÅ ROLIGT!

Kursen är kostnadsfri!

Vi börjar redan nästa vecka så tveka inte: Läs mer och ansök HÄR: 

Kursstart: 22 oktober 2018 Kursslut: 31 december 2018

Mickan Thor är journalist, författare och frilansande skribent och fotograf som på Isaberg förlag gett
ut tio böcker baserade på egen text i kombination med egna fotografier.

måndag 15 oktober 2018

Brittsommar


Så himla underbart att åter haspa upp köksdörren på vid gavel på morgonen och låta den stå öppen hela långa dagen. Jag älskar när det är så!

Jag och djuren njuter av solen bland ännu fina sommarblommor. Jag är lycklig och tacksam att jag får göra detta ännu någon dag fastän det är mitten på oktober!

Bjuder på några bilder från mitt och djurens hemliga lilla refugium...
 

söndag 14 oktober 2018

Representation

När jag i helgen var i en blomsterbutik noterade jag vår lilla familj var representerade i stor omfattning i deras färdigbundna blomsterbuketter! Haha, jag kunde inte låta bli att fota!


Årets glögg

Nu har den kommit! Årets Blossaglögg. I år smakar den citron! Men jag ska hia mig en stund till innan jag smakar.....