fredag 21 augusti 2020

Strövtåg i hembygden

Hej alla finingar! 

Idag blev det av, det jag tänkt på och planerat i mitt huvud i ett par veckors tid. 

Igår kväll frågade jag klanens åldermor, Lillafarmor, om hon ville infinna sig här vid klockan nio på frukost. Hon tackade ja. 

Även Lowisa, Gottfrid och Ines kom! 

Jag bjöd på frukost klockan nio med generös frukostbuffé. Medan jag förberedde frukosten tvättade Husfar fyrhjuling och tillhörande vagn samt fixade sittbrädor. 

Under frukosten plockade jag (mycket medvetet) fram en mycket gammal bild, sen femtiotalet, på mitt föräldrahem nere i Bjurvik o alla började prata om hur och var rum och ingångar till huset var på den tiden. 

Efter en liten stund sa jag leende: Ni ska snart få se allt det här i verkligheten!

Både Lowisa och Lillafarmor såg ut som frågetecken. 

Jag sa: Jag har förberett en liten överrraskning. Ett strövtåg i hembygden och ett besök i mitt föräldrahem hos underbara Karin och Roger som tar så fint hand om det. 

De såg fortfarande snopna ut men när Husfar körde fram fyrhjulingen och kärran förstod de. 

Så i flera timmar har vi tuffat fram på skogsstigar, vägar, till torp och backstugor som Lillafarmor inte besökt eller sett på femtio år!!!!! Hon fick sitta på fyrhjulingen bakom Husfar och alla vi andra satt i kärran och höll oss i det som gick att hålla sig i, ty vi körde stundtals i ren "vildmark" och det gungade rejält i kärran. 

Det var en så fin känsla. Fyra generationer tillsammans på strövtåg i hembygden. Jag var sååååå glad och stolt över att ha kunnat göra verklighet av detta och Lillafarmor var sååååå glad och tog in allt hon såg och passerade. 

Vi åkte från gården och upp på vägen mellan gubbalyckorna och in förbi Fällelyckan. Så fick hon se Fällan, eller Solhem som det egentligen heter, som hon inte sett sedan det renoverats och byggts ut. Så tog vi vägen ned till Hultet, eller Hagsjö, som det egentligen heter, och Gottfrid fick hela tiden agera Grindpojke. Så körde vi ut över hagarna och bort mot Sjölandet och Komandet där Emån möter Tjurken. 

Vi passerade Nybyggets gamla hölada vid Sjölandets gräns, körde vidare och passerade Stubben, Sjövik, Näset, Myggebo, Tallbacken och såg ut över Tjurken och identifierade bland annat min tvillingbrors fina hus och hem invid Lugnavikens strand. 

Sen for vi vidare runt "panget" och Lugnet, Lindbacken och Björkbacken och svängde sedan upp till mitt föräldrahem på Sjöängen till Karin och Roger som jag i hemlighet hade kommit överens om vårt besök. 

Där fick vi en lång, trevlig och berikande rundvandring i både verkstad och hus och fick nöjet att uppleva hur otroligt väl de tar hand om Sjöängen. Jag jublar i hjärtat! 

Farmor uppskattade detta väldgit mycket och gladdes över alla förändringar och förbättringar. 

Tack snälla Karin och Roger och vovsingen Molly för detta härliga besök! 

Sedan tuffade vi vidare och tog gamla vägar hemåt igen. Så himla mysigt! 

Känner tacksamhet och glädje i hela kroppen! 

Tack Livet! 

Puss & Kram,

Er Mickan