onsdag 12 december 2012

Kärleksrekord...


Kränger snart av blåstället och sveper, för allra sista gången, på mig vigselkåpan och ger mig ut i kärlekens tjänst. Idag, detta spännande datum 121212 (icke att förväxla med 112…) ska jag sammanviga fyra giftaslystna par. 

 Avslutar därmed min ”vigselförrättarkarriär” med att slå rekord, både i antalet vigslar per dag och i antalet vigslar per år.

 Hm… Kanske ger det mig legitimitet att åtminstone en gång i mitt liv få säga som detsamma som en och annan idrottsstjärna;

 - Det gäller att sluta när man ligger på topp…

söndag 9 december 2012

Hem ljuva hem...

Det var några riktigt besvärliga o tidskrävande bilpendlardagar till och från redaktionen i veckan. Men det hindrade mig inte från att låta nunan klyvas av ett brett leende härom kvällen när jag svängt av från de större vägarna och färdades fram på grannsocknens häradsväg.
 
Där byttes mina medtrafikanter från en outsinlig ström av bilar och långtradare i hög fart för att istället bestå av väsentligt lugnare trafikenter.
 
Först såg jag två tanter på varsin sparkstötting, en man på skidor med två travande hundar intill, en mamma som drog sitt barn i pulka samt ett par tjejer som red varsin häst.
 
Och plötsligt fick det underliga slaget i snön sin förklaring då jag körde ifatt ett hästdraget slädekipage med glyrande lampor båd bak och fram. (Och nä, jag tror faktiskt inte det var tomten och hans rendragna släde jag körde om - men man kan aldrig veta - på landet händer de mest gåtfulla saker...)
 

 
Jag drog en djup suck av såväl lättnad som förnöjsamhet och lutade mig tryggt mot den gamla devisen; Hem ljuva hem...

Cold White Wonderland...

Kall morgon. Minus 19 ute!

Decemberdagarna avlöser varann i en rasande fart. Knappt man ens hinner med att elda datumljuset i takt med tidens gång.


Tände i pannan och vedspisen innan jag gick ut för att fylla på fågelautomaterna, bära ut ensilage till rådjuren, gå till fähuset och slåss med tjuriga höns, getter med nageltrång, nedfrusna vattenkärl och igenfrusna rör. Gick sen upp på rännet där jag gick i närkamp med en förbluffat motsträvig ensilagebal - oklart vem som gick segrande ur striden.

Endast de djärvaste fjäderfäna vågade sticka ut näbben på morgonen. Men när solen var framme passade en och annan tupp ändå på att sola sig i den bleka vintersolen.


Snön gnistrade vackert. En ormvråk låg högt högt upp i snöbeklädd talltopp och vakade över allt och inget. Det vita vinterlandskapet kontrasterade vackert mot den blå himmelens valv.


Längs stolpar och staket bjöd snön på böljande mönster som var imponerande konstfärdiga. Överallt var fönster fyllda med frostrosor. Smålands röda stugor gör sig mer än någonsin mot de oändliga vita vidderna.


Märrarna lät sig inte bekomma av den kalla morgonen, trots att frosten nästan slog ned över ryggarna, de åt och tuggade förnöjsamt på det hö som bjöds i Lutan.

Mjölkbordets tomtar och julbockar har nästan helt försvunnit inunder bågnande snömängder.

Fick vända tidigare än vanligt för två tredjedelar av tasspatrullen frös om tassarna.

Å tro tusan det - tänk dig själv att gå barfota i snön i den här svinkalla morgonen!!??!!

Nej, då är faktiskt så att man överväger att stoppa ned fossingarna i den där rykande sketen på dyngan...

Kalla magar & Varma rövar...


 
Pulsade iväg i smålandsskogen på en runda med hundarna. Insåg rätt kvickt att man hinner glömma hur jobbigt det är att pulsa i djupsnön från en vinter till en annan.

Men hundarna har det ju förstås värre, de släpar ju praktiskt taget magen i snön.

Det gör inte jag. Ännu...

Huruvida det sistnämna lilla förbehållet beror på att magen ska bli större eller snötäcket djupare återstår att se...

På tal om magar som blir kalla när de släpas i snön...

Anki Anka och Lotta Gås undviker att bli kalla om buken genom helt frankt till den varmaste sketen på dyngan där de häver sig för att värma båd frusen buk, gump och ändalykt.Metoden att värma sig med fesljummen dynga tillämpar emellertid inte jag.

Kanske beror det på att det oftast är om kinderna o näsan jag fryser...