torsdag 1 november 2018

NovembernattKattugglan ropar ödesmättat och genomträngande. En till mig närstående familjemedlem snarkar. Jag vet inte vilket som är värst men jag vet att kombinationen av de två berövar mig sömnen och har så gjort sedan halvtretiden. Nu har jag stigit upp och kokat mig en stor kopp the. Lite rofylld instrumentell musik ljuder vagt i bakgrunden. Ljudbilden konkurreras med vedspisens sus och sprak.

Hundarna ville gå ut, de lyss också till ugglans rop och lägger ibland huvudet på sned av de olika ljud hon frambringar. Jag trät på hundarna sina i neon blinkande halsband vilka indikerar på långt håll var de befinner sig i nattmörkret.

Man tänker så mycket i ofrivilliga vaknätter. Tankarna blir gärna dova varpå oro och bekymmer tenderar hopa sig om natten. Då kan det vara bättre att stiga upp och försöka skingra det tunga sinnelaget och göra vad man kan för att släppa in ljus i själen och värme i hjärtat. The och vedspis räcker långt. En förnöjsam spinnande katt gör inte saken sämre.

Låta fingrarna löpa fritt över tangentbordet är också ett effektivt sätt att befria sig från mörkret. Låta bokstäver bli till ord. Ord till meningar och meningar till formuleringar och budskap. Plötsligt är tanken lättare. Sinnet likaså. Och den heta drycken i favoritmuggen har fått en drickbar temperatur. Se där. Det blir nog dag av denna dagen också. Årets allra första novemberdag tar vid efter årets första novembernatt. 

onsdag 31 oktober 2018

Troll, katter o en babushkaJag har arbetat så mycket inomhus vid datorerna på sistone att det var riktigt skönt idag att få ta tag i gårdssysslorna.

Skötte om höns och kycklingar, getter och katter.En av katterna, Turbo, matar jag på en särskild plats, på logtrappans näst översta trappsteg då han är rädd för hundarna. Den ende katten på gården som är rädd för dem.

Föröker vänja ponnyhästarna vid sin utebox där de får frukost och middag, men de behagar inte vilja nyttja den utan förbliver ute i ängen.Som en rejäler babuscha med huckle om huvudet som skydd mot småspiken som regnar från skyn, går jag runt och fyller på hos fåglarna med frön och nötter. Det går åt ganska precis tio kilo frö om dagen. (!)Idag infann sig lusten att höstpyssla litet i trädgården. Något litet mysigt måste man väl ändå unna sig?

Rotade omkring i gamla spånladan, som numera är ett rejält trädgårdsförråd, och träffade då på katten Esais Tegnér som kurat ihop sig i en av mina många amplar.Efter en stunds rotande bestämde jag mig för några krukor i grönton.

Så asade jag fram skottkärran och lastade i både krukor, jord och några höstblomster.- Hm, kan det verkligen bli något vettigt och fint av det här, tänkte jag när jag såg lasten som inte såg mycket ut för världen.

Katten Rudolf var med mig hela tiden, i lagårn såväl som ute när jag skapade lite höstfint på gården. Han är en riktig linslus tror jag. Haha. Hela tiden hoppar han upp och vill vara i fokus.När jag planterat och arrangerat på både mjölkbord och ute på verandan, gick jag in och hämtade mina söta troll som jag tycker blev fina på marmorskivan som vilar på den benställningen till Singersymaskinen.

Tycker du att det blev fint?

Nåja, huvudsaken är nog att den fryntliga babushkan är nöjd - och si, det är hon...


tisdag 30 oktober 2018

Höna på rehabilitering

Lilla HönaPöna är på rehabilitering. Hon har ont i en fot så hon har fått flytta in i katthuset i eget enkelrum.

Husfar och jag servar henne med mat och dryck och hon är så nöjd med detta arrangemang. Och finner sig väl tillrätta med katterna också faktiskt.

Hoppas hon piggar på sig, det är en mycket, mycket trevlig liten höna. Har fått henne av rektorn på Ädelfors Folkhögskola, Ole Busse. Så hon heter HönaPöna Busse här hos oss.
Öh, va du tvungen att flyga ned just som Matmor skulle ta en bild???


söndag 28 oktober 2018

Mysfrukost med Thorshill

Familjen i Thorshill kunde inte komma i fredags på vårt fredagsmys som ju hade tema Jul... Det tog vi igen i morse genom att bjuda dem på frukost - också den på samma tema.

Här är några glimtar som jag fångat för att du skulle få vara med på ett hörn.

Fortsatt fin söndag på dej!

MickanNinni är tokig i äggröra så det fick det bli