lördag 1 december 2018

Välkommen att fira advent

Jag struttar omkring här i stugan och pratar högt för mig själv. Försöker lära mig bibeltexten i Lukas 2:1-20.

För jag har fått förtroendet att läsa Julevangeliet ståendes i en levande Julkrubba utanför Pingst Vetlanda när FÖRSTA ADVENT firas in i samband med Vetlandas Julskyltning.

Känn dig varmt välkommen att uppleva denna vackra och värdiga inledning på den härliga adventstid som nu ligger framför oss!

Nu ska jag fortsätta strutta och mumla...


fredag 30 november 2018

Arkubuserad tomte

Ännu en arbetsvecka har snart passerat. Tiden går så fort, så fort.Gårdagen bjöd på en makalöst vacker gryning med bedårande himmelsscenarior när solen aviserade sin ankomst.

Blåsten var inte nådig!

Plötsligt lyften den granrisarrangemangen i krukorna på väggen vid kökstrappan. Sedan drog ris och ljusslingor med sig min fina tomte och arkubuserade homom skoningslöst.


Framåt eftermiddagen blev det plötsligt halt! Riktigt riktigt halt. Det låg en tunn, för ögat osynlig, ishinna över allting här i våra trakter. Förrädiskt. När jag skulle gå ut för eftermiddagens kvällsysskor ramlade jag när fotfästet fullständigt försvann då jag gick nedför verandatrappen.

Jag for handlöst ned och landade klumpigt ute på marken. Glasögonen landade en meter bort. Jag tror att allt gått bra, har ont i knän och på några andra ställen men inget är brutet. Men jag blev rädd och låg stönande några sekunder i det blöta underlaget innan jag ens förstod vad som hänt.

En hund trampandes på min rygg och en buffandes i mitt ansikte som vore de oroliga och undrande varför jag låg där i en sorgfällig hög. När jag sedan stapplade ut till lagårn märkte jag att även grusvägen och lagårdsgatan är fruktansvärt hala.

Stallkransens tomte hade till och med fått frost på sin röda luva.Kvällsmat
Jag gick inte ut mer efter att jag gett djuren i stall och fähus samt småfåglarna. Sedan höll mig inomhus.

Lagade mat en del. Torskrygg i låda hade vi kvällen innan.Då blötlade jag ärtor som jag igår kokade ärtsoppa på. Till köttärningar i soppan använda jag rester av den ugnsbakade fläskläggen jag gjorde häromkvällen - dageb efter att jag gjorde en gryta på fläskfile, skogschampinjoner och bacon.


Till det bjöds hembakbat bröd. Grahamsfrallor, kavring och källarfranska.Det är mysigt att kura skymning inomhus tillsammans med katter och hundar i dessa adventstider när det är varmt och ombonat inne och ruskväder ute. 

Katterna tycker om att stå i kökssoffan och titta på alla fåglarna i vårt fågelträd. 


Nu kommer december mot oss med rasande fart. 


Bock Gris Katt på bordet. Och jag har investerat i adventskalendern - naturligtvis - och ser nu fram emot att följa tevens adventskalender tidigt på kvällen, för då är jag ännu vaken... 

Allt gott till dig!

Mickan

måndag 26 november 2018

Frostnupen morgon

Tog en promenad i ett frostnupet landskap.
Upplevde soluppgång i öster och månen i väster. 
Magiskt vackert. 

Husmorssöndag


Det är så skönt att bryta av allt datorjobb med att jobba praktiskt. Igår söndag jobbade jag ett par timmar tidigt på morgonen. Sedan pysslade jag i köket och försökte göra lite adventsfint. Ombonat.


Husfar har jobbat ute hela helgen, han har röjt uppe på en av betesvallarna. Så jag har varit Husmor och hållit karln med "medda" på klassiskt bonnmanér klockan ett. Söndagsmeddan bestod av rotmos och köttkorv. 

Korven lät jag sjuda med en stund i grytan där jag kokade en skinka. Det var rätt fullt i grytan en stund. Husfar fick en rejäl "medda" med rotmos, korv, senap och en pilsner. Det var han väl värd! Och matlådor blev det också. 

Sedan satte jag en deg till grahamsfrallor. Bröden fick jäsa i närheten av vedspisen som jag eldade i hela dagen. 

Till kvällen lagade jag en asiatisk kycklingsoppa med nudlar. Och - givetvis - grahamsfrallor till det. 

I skrivande stund har jag just förberett en rätt jag inte tillagat innan. En fläsklägg som jag ska ugnsbaka tillsammans med lök, morötter, paprika, vitlök, kryddor och några klickar smör. Tänkte ha stekt vitkål till. 

En fin vecka önskar jag dig! 
Nu är skinkan griljerad. Det blir pålägg till Husars jobbarmackor i veckan.


Asiatisk kycklingsoppa

Provar ett nytt sätt att laga fläsklägg. Ugnsbaka den och servera med vitkål.