fredag 10 maj 2013

Bonnagille = sura svalor

När Husmor stod på dyngstacken o öste sket med grepen i högsta hugg avbröts hon av ett underbart efterlängtat tjatter och kutter. Det var gårdens två par ladusvalor som hade anlänt!!! De som sedan urminnes tider, eller åtminstone så länge vår Husmor kan minnas, bott i varsitt bo ovan takbjälkarna uppe på logen i lagårn.

Käckt och glatt pratade de i munnen på varandra och hade mycket att berätta om sina många äventyr nere i varma världen där de varit sedan förra sensommaren.

Husmor berättade å sin sida vad som hänt på gården. Nåja, det gick ju ganska fort.

Men sen kom hon på att det var bäst att berätta vad som stunda skall. Nämligen ett rejält bonnagille uppe på logen som ju snart stundar med anledning av hennes, ja Husmors alltså, halvsekelsdag.

Varsamt framförde Husmor informationen om att det snart blir gille på logen med många tanter och farbröder som sannolikt skulle tjoa och dansa så deras små fågelbon skulle skaka ovan takbjälkarna.

Det föll inte i god jord.

De tystnade.

Blängde surt.

O flög...


Kvar stod stackars Husmor på dyngan.

Å så vitt jag vitt står hon där ännu...


måndag 6 maj 2013

(In)aktiv frukost...

Vår Husmor är helt stollet.Endera morgonen käkar hon frukost ihop med huskatterna, nästa dag med en ekorre för att en annan morgon frukostera med en sädesärla och i några sällsynta fall dessemellan även någon liten frukost ihop med Husfar.

Idag hade hon emellertid Fru Skata på frukost.

Fru Skata åt Friskies hundmat för aktiva hundar.

Vår Husmor åt fil och linfrö för inaktiva tanter...
Getefin morron!


Åh sicken getefin vårmorgon vi har här på gårn!

Gomorron!

söndag 5 maj 2013

Välkomna o ovälkomna dammgäster...


När isen väl är borta är dammen alltid det första vår Husmor glor på i morgonstund som inte alls alltid har guld i mund.

Blinkande och glosögd står hon där vid fönstret och försöker klarna den nymornade blicken och få fokus på vad det är hon egentligen ser.

- Wiiiiieeeeeh, skrek hon i morse då hon fick syn på det förhatliga storskraksparet som var tillbaka.

Ni vet, det var de som åt upp Husmors alla guldfiskar i fjol och som hon satte efter så fort hon fick se dem, sprang, nåja, och flaxade för allt hon var värd men det hungriga skrakparet kom strax tillbaka igen och vår Husmor gnisslade tänder och morrade om vartannat.

Nu var de alltså tillbaka och när vår Husmor fick syn på dem så kalasade de som bäst på varsin groda!!!

Ve och fasa!

Hon rusade ut, ännu klädd i sin nattsärk. Hon skrek, schasade och viftade med armarna varpå det stackars fågelparet naturligtvis rivstartade med plattfötterna roterande i dammen så vattnet skvätte.

Men den rödnackade skrakhonan var jädrar i mig inte sämre än att hon klapp med sig stackars groda som hon höll med sin envetna näbb i grodans ena bakfot!!!

Eländig, och förhoppningsvis redan död, fladdrade den stackars grodan för vinden emedan skrakparet flydde den fruktansvärda fågelskrämmans skri.

Vår Husmor gick in och sörjde den stackars grodan en stund.

- Tänk om det var den fina grodan som faktiskt uppvaktade mig, snyftade Husmor, ledsen över att förlora den ende beundrare som visat intresse för henne på både år och dar...

Nåja, vår Husmor tog sig en kopp kaffe och lugnade sig snart. Och plötsligt fick hon syn på nästa par som kom och hälsade på i dammen. Nu var det Paret Grågås som kom.

Och si - de fick vår Husmors välsignelse att stanna i Lyckopölen...