lördag 20 januari 2018

Familjefest

Lyckligt hemkommen efter en hel vecka på vift.

Helgen inleddes med fest hos vår enfödde son och hans hustru och dottir.

De hade inte bara bjudit oss, utan även min tvillingbror med hustru och min syster med make.

Vi träffades först här i Kärr en stund innan vi for till Thorshill.

Vilken fin kväll vi hade! Mysfaktorn på topp. Förplägades med mat och dryck av högsta klass, älggryta med kantareller!!!

Och så lilla Ninni - familjesammankomstens medelpunkt. Såklart!

Rikedom för tant Mickan detta! Vara med dem jag älskar allra mest, med familjen, make, son och sonhustru, barnbarn och syskon, svåger och svägerska!!! LYCKA o RIKEDOM!

Husfar kommer ut - ur skafferiet 
Nu väntar vi på mina syskon


En liten stund hann vi sitta här i stugan

Nu är vi i Thorshill 

Vacker sallad på vackert fat


Det härliga rymliga mittskeppet på Thorhill

Johanna o Ninni - lika söta båda två!

Ninni, pappa o farfar


Ninni hälsar på famor Mickans tvillingbror


Husesyn!

Bara bror Magnus o hans Tina saknas 


En makalöst god gryta på älgkött och kantareller och rostad potatis

Ninni  ligger på bordet medan pappa funderar på något...

Mätta magar vilar innan kaffet....tisdag 16 januari 2018

Intensiv fotodag!

Pust!

Sicken dag! Jätterolig, spännande, intressant, lärorik, inspirerande men också ganska intensiv och krävande.

Vaknade halvfem, glad och utsövd. Blev hämtad i snöyra och hårda vindar vid 06.30 och så gav vi oss ut på en matfotoresa, jag och min kollega på Landsbygdsnätverket, Eva, som är projektledare för projektet MATtanken som särkilt uppmärksammar maten och måtiden i det offentliga köket.

Vi började i med frukost för fritidsbarn och så småningom även skolbarn på en skola. Sen vidare till ett annat kök där man lagar mat både för skola och äldreboende. På nästa kök hade man, förutom skolans tillagningskök, även en restaurangutbildning. Där kunde jag inte motstå några snygga skäggbeprydda kockar...

Nästa kök var ett kök som lagade runt 550 portioner till högstadieelever.

Där blev jag inte helt omtyckt. En kille som kom från ett annat land än Sverige sa, medan jag fotade salladsbuffen och matserveringen:

- Hallå där, du tjocka mormor, ge fan i att fota mej va? Jag vill fan inte va me på kort. Fattar du mormor???

Öh, så kan det också gå...

Sen for vi till ett par ställen som i förädlingskedjan som finns i den långa kedjan från jord till bord. Jag fotade på en gård som arbetar med vitkål och tomater.

Efter det stanande vi vid min kollegas gård där jag tog några foton på henne i sin hemmiljö.

Därefter åkte vi till en inrättning där flera lantbrukare gått samman och där de tillverkar kallpressad rapsolja, en ren naturprodukt som utvinn genon konsam pressning under låg temperatur.

Nu har jag stapplat in på mitt rum där Major Iggers väntade på mig i all stillsamhet. Jag borde gå ut och äta lite men jag är såååååå trött! Och det är en lång fotodag i morgon också.

Kanske nöjer jag mig med att, förvisso hungrig, tillbringa kvällen i tystnad och snar sömn med endast majoren som vittne...

Fotografering i morgonköket på Frösve skola 

Fullt pådrag i Timmersdalaköket

Kockarna Mikael och James på Kavelbroskolan

Maten på Helenaskolan

Vitkål på Stockagård

Eva Sundberg, projektledare för Landsbygdsnätverkets projekt MATtanken

Fotojobb på Skeby gårdar

Skeby Gårdar och deras kallpressade rapsolja

Min rumskamrat
Sovit gott!

Gomorron Govänner!

Sovit såååå gott här i major von iggers rum på hotell Majoren i Skövde.Kröp till sängs redan strax efter klockan åtta, sååå trött efter en mer eller mindre sömnlös natt mellan söndag och måndag, en lång arbetsdag och en småkämpig bilresa upp hit i mörkret på en väg med massor av vägbyggen.

Det var helt underbart ljuvligt att borsta tanden och krypa ned i svala och alldeles alldeles kritvita, lena och rena lakan. Somnade nog nästan omedelbart och sov hela natten! Det hör till ovanligheterna numera. Jag är nu glad som ett barn, sömnen är skön och vederkvickande!

Nu väntar ett par intensiva arbetsdagaar här i trakterna. Min kamera är laddad, extrabatterier och extra minneskort likaså. Jag är också laddad. Nu ska här fotograferas MAT i offentliga miljöer. Skolor, äldreboende, förskolor.

Tillagning av mat. Servering av mat. Ätandet av mat. Beredning av mat. Leverans av mat. Förädling av livsmedel. Transport av livsmedel. Ett spännande, men också rätt så utmanande, jobb.

Ikväll ska jag återigen smyga tillbaka in här i majorens rum. Förhoppningsvis kan jag lägga mig lika tidigt. Och förhoppningsvis sover jag lika gott...

Ha en fin tisdag alla fina där ute!


söndag 14 januari 2018

Tack Livet

Njuter fullt ut av den tidiga morgonen. Älskar att se dagen vakna. Se natten fly. Se ljuset vinna över mörkret. Dagen vinna över natten.

Se hur koltrastarna, som gryningens första och djärvaste besökare, vågar sig fram ur nattens gömslen och picka i sig frön inunder fågelmatsbehållarna. Kivas lite sig emellan. Jaga bort den koltrast som har mage att picka i sig frön mitt framför just min gula näbb! Ve dig trast!

Jag stoppar in några vedträn i vedspisen. River loss lite näver och bygger en liten antändningsgrotta.

Tänder många stearinljus vars fladdrande lågor blir till leenden som ler just mot mig. 

Jag släpper in alla katterna som trots hunger och frukostiver, förnöjsamt positionerar sig på stolar och mattor och spinner gott i den sköna vedspisvärmen.

Mini har lagt sig i hammocken intill det varma elementet och Dagny har lagt sig ovanpå sin mamma. Som alltid. Hon vill alltid tränga ned sig intill sin mor, och finns det inte plats, lägger hon sig ovanpå.

Mjuk meditativ musik strömmar från högtalaren på låg volym.

Doften av nybryggt kaffe börjar spridas i köket. 


Jag njuter. Gläds åt dessa rofyllda morgnar som jag då och då lyckas få. Dessa hemmamorgnar som för mig är de dyrbaraste av gåvor. Ödmjukt och njutningsfullt tar jag emot dem. Lever dem. Njuter dem.     

Tack Livet för att du ler mot mig. Jag tar ödmjukt och tacksamt emot. 

Tack Livet.