torsdag 16 augusti 2018

Kontemplation på verandan

Det börjar märkas i luften, på temperaturen, på vindarna och ljuset att sommaren går mot sitt slut. Ett stråk av vemod drar genom mig. Snudd på ångest faktiskt. Jag tycker inte om det långa mörka halvår som ligger framför oss. Kanske för att det förra vinterhalvåret var så fruktansvärt jobbigt med långpendlandet, mörkret, halkan och snön.

Men än är vi inte där. Ett par leggings och raggsockor värmer gott när gryningar och skymningar blir litet kallare och vinden litet snålare. En hund och en katt i knät när man slängt upp benen på en pall gör inte livet sämre. Jag försöker mig på medveten närvaro och bara finnas här och nu. Det är inte helt enkelt när min stresshjärna har helt andra planer än att varva ned. Men jag tar då och då upp kampen mot stressen som pumpar runt inom mig. Som nu. Genom att unna mig att sitta alldeles stilla en stund på min grönskande veranda omgiven av fyrfota pälsklingar.

Ha en fin dag kära du!

Puss o Kram,
Eder Lanttant


Randis har nog ingen stresshjärna


Får jag en puss Dagny, undrar Grålle Groda


En kattunge snitter just runt hörnet på Katthotellet och ämnar gå och vila sig 
onsdag 15 augusti 2018

Måmå å Minstedräng

Häromdagen blev jag oväntat värdinna och barntillsynsman för liten Gottfrid. Vi roade oss så gott vi kunde med djur, sol, vatten och bad.

Vi packade samman oss och vovvarna på fyrhjulingen och sen drog vi iväg. Först åket vi till min tvillingbror och sommarfåren som betar på hans marker, två nyfödda lamm fascinerade både mig och Gottfrid!

Sen for vi vidare genom skogen via "Ekstättavägen" upp till Hjerkanstorp och vidare till Thorshill där vi gungade en stund med älskad liten Ninni. Sen gick jag och Gottfrid ned till Bodatorpasjön där vi badade och hade det gott.

Därefter spelade vi memory - med vissa svårigheter ty Dagny spatserade över våra spelbrickor. Men ändå - vad gör väl det?
söndag 12 augusti 2018

EURIKA - det varde VATTEN!Fyllda vattendunkar på kökets bänkar. Vattenfyllda hinkar på toaletterna. Stortank invid lagårdsdörren. Mineralvatten i kyl och skafferi.

Lekamlig tvagning och sanering i sjön. Strikt ransonerande av vattenförbrukningen. Dränkpump i Lyckopölen för att vattna blomkrukor. Ångest var gång vi tittar ned i gårdens gamla stensatta brunn. Ständig uppmärksamhet på hur pumpen i källaren låter.

Nu är förhoppningsvis detta över kära ni! För nu har här grävts djupare och vidare i gårdens befintliga brunn. Ett riskprojekt eftersom vi inte visste om vi skulle stöta på berg, inte heller är det några garantier för att vi skulle hitta någon ny vattenåder som skulle skjuta fram vatten.

Men si, allt gick över förväntan!!! Vi stötte visserligen mycket riktigt på berg ungefär på samma djup där den gamla brunnen slutade. Men skickliga Allan Carlsson Entreprenad, vår granne, vän och släkting, manövrerade skickligt skopan på sin grävare och kunde komma ned djupare eftersom berget gick brant nedåt så det gick att komma ned intill.

Och visst sprang det fram vatten!!!

EURIKA!!!!!!!!!!!

Stor lycka och lättnad!

Nu är brunnen både djupare och vidare i omfång så nu finns här vatten på gården. Och som extra bonus kom 33 mm till skänks från ovan.

Tack alla som på olika vis stöttat och bistått oss både innan och under brunnsgrävningen.
många följde processen
nu börjar vätan visa sighär syns stensättningen på gamla brunnenACE, Allan Carlsson Entreprenad, har en imponerande maskinpark

"Ävja" rinner ned mot lagårn

Här syns berget till höger, som tur var kunde vi komma ned intill
Här har vi börjat länspumpa 

Dags för att böjra sätta ned ringarna

så här ser de första vattenmassorna ut! 


Liten Ninni måste förstås vara med om denna händelse
på farmor och farfars gård!

Gottfrid vill inte heller missa det som händer ute hos mormor och morfar


Nu ska första ringen ned! Husfar åker med ned i djupet.


Ringen satt som en smäck på första försöket!
Elvakaffe förstås!
Makadam läggs runt ringarna för att öka vattenmagasinet

min syster Mia och hennes Dick kom och kikade på äventyret
Ludwig var till stor hjälp under dagen

Alla ville vara med! 

Lowisa högg i här och där också. Jag själv var mest
Husmor som servade med vatten, kaffe och lunch.
Samt hade hand om lilla Ninni.

sakta stiger vattnet
på kvällen tittade Lowisa och Jocke förbi för att se hur mycket vattnet stigit

Så här fint är det nu!fick även vatten från ovan som en extra bonus

En fantastisk känlsa att kunna spola vatten direkt ur kranen - gott vatten!!!


Husfar valde en mer gyllene dryck i sitt glas! 
självklart hade vi suggor utplacerade som farthinder vid vägarbetet....