lördag 28 november 2020

Nästan chockad över besked

 


Efter tio timmars vistelse på olika vårdinrättningar är jag äntligen hemma. Småchockad. Trött. Ledsen. Förvirrad. Men också någonstans tacksam över vården som lagt mycket tid och åtgärder på mig idag.

Häromdagen ramlade jag baklänges i trappan och slog mig obarmhärtigt hårt i bakhuvudet, nacken, ryggen och rumpan. Värken i nacken och mellan skulderbladen har tilltagit dag för dag. Igår beslöt jag mig för att kontakta vården.

Undersökningar, röntgen av bakhuvud och nacke visar att jag har flera frakturer i andra nackkotan och jag har nu försetts med en riktigt hård nack/halskrage som jag ska bära i minst 12 veckor! Sova med den, duscha med den och vistas med den dygnet om i alla dessa veckor. Sjukskriven i fyra månader!

Jag är småchockad, trött och värkbruten. Inom några dygn ska jag kallas till magnetröntgen för att röntga resten av ryggen, kotor, diskar, mjukdelar och ligament eftersom de misstänker fler skador. Läkaren sa att jag haft ”tur i oturen”…

Åh, som jag gråtit och varit förvirrad och förbi denna långa dag som inleddes tidigt med ett besök på begravningsbyrån inför farmor Ingrids begravning.

Ja, livet är inte direkt någon dans på rosor…

Hoppas och önskar er alla en god natts sömn. Själv ska jag försöka hitta något läge där jag kan sova med min stela nackkrage…

Tacksam för livet trots allt…

Ta hand om dig – och de omkring dig!

Mickan & Co

onsdag 25 november 2020

Till minne – Lillafarmor Ingrid



Till minne – Ingrid Karlsson

Det harmoniska klickandet från Lillafarmors stickor har klingat av och kommer aldrig ljuda mer. Tystnaden har tagit plats. Breder ut sig. I hemmet. I huset.  Vi i klanen som haft förmånen att ha Lillafarmor i vårt liv, kommer aldrig mer få färgglada raggsockor eller vackert omsorgsfullt stickade plagg gjorda av Lillafarmors ivriga händer.

Häromdagen gav hon sin lillasyster Barbro, en väska med sitt pågående stickprojekt med en vädjan att systern skulle sticka färdigt den kofta som Lillafarmor var i färd med att kreera åt ett av sina älskade barnbarnsbarn. Lillasystern lovade sticka färdigt koftan så barnbarnsbarnet ska få sin julklapp precis så som farmor Ingrid planerat.

Det är sorgligt och svårt att förstå att katten Suddens rygg för sista gången har smekts och klappats av Lillafarmor.

Slevar, pannor, karotter och grytor som alltid varit fyllda av god mat, har blivit stilla, tysta och står nu alldeles orörda i Lillafarmors hem.

Lådorna med julpynt med flera hundra tomtar kommer aldrig att mera plockas fram av en förväntansfull farmor inför stundande advents- och julhögtider då hon så oerhört omsorgsfullt pyntade och smyckade sitt hem. Aldrig mer får vi se henne i det alldeles för stora tomteförklädet hon bar på jularna då hon välkomnade oss i hallen och bjöd oss in till sitt rika julbord. 

Aldrig mer får klanen njuta av farmors stora julbak som bestod av mängder av pepparkakor, spröda julekex, lussebullar, flera sorters jullimpor som doppebröd, kavring och Doris råglimpa (min favorit) och utöver det, massor av kakor.

Vi får aldrig mer farmors stora burkar med lingonsylt som ett resultat av farmor och farfars många timmar i lingonskogen, endast med avbrott för fikastunder med äggmackor, bullar och kaffe från farmors korg.

Alla farmors blommor, pelargon, begonia, bägarranka utomhus och allsköns orkidéer inomhus, får hädanefter försöka klara sig utan farmors pyssliga gröna fingrar.

Jag har gjort mina sista matlådor med hemlagad mat till farmor som jag lagat i förhoppning om att hon ska äta ordentligt trots att sedan hon blev ensam inte tyckte det var vare sig vidare roligt eller särskilt viktigt att äta middag.

Tidningarna jag köpte häromdagen låg oöppnade och obläddrade bredvid farmors säng, orken och viljan att bläddra i dem hade inte infunnit sig de senaste dagarna utan sömnen och vilan rådde i rummet på Oasen i Vetlanda.

Farmor Ingrid, eller som hon sedan hon fick barnbarnsbarn har kallats, Lillafarmor, har gått ur tiden och klanen har förlorat sin älskade Äldstemor. Sin nod. Sitt nav. Sitt hjärta. Sitt kitt.

Litet förskräckt inser jag att det är jag som nu är klanens Äldstemor. Jag önskar av hela mitt hjärta att Lillafarmor vore bredvid mig. Att hon höll mig i handen och tryggt kunde vägleda mig i denna uppgift. Att vara klanens Äldstemor. Noden. Navet. Hjärtat. Kittet.

Men hon har lärt mig att man kommer långt med ett varmt kärleksfullt hjärta. Att ha en dörr som är lika öppen och välkomnande som ens famn. Att vara ödmjuk och ha respekt för familjemedlemmars beslut och vägval.

Nu är vi här. Vid ett av livets viktiga obevekliga vägskäl. Lillafarmor har somnat in. Försvunnit ur våra liv. Någonstans inom oss känner vi tacksamhet att vi fick vara med till slutet. Fick badda pannan, smeka kinden, hålla handen, bedyra vår kärlek och tacksamhet. Att livet lämnat henne kan aldrig någonsin ta bort alla våra minnen av vår älskade Äldstemor.

Våra tankar är hos Lillafarmor och Lillafarfar som nu förenats någonstans där uppe ovan molnen, vi är oerhört tacksamma för allt vi fått uppleva under alla år vi fick tillsammans.

Mickan Thor med familj