lördag 7 november 2020

Ofrivillig tidig morgon


Gomorrhår kompis! Vaknade med ett ryck strax efter fyra när det murrade till i min telefon. Tänkte genast att det var en förfrågan från Vetlanda Kommuns Bemanningsenhet om extra tjänstgöring i Hemtjänsten vilket gjorde mig omedelbart klarvaken. Men så förhöll det sig inte och jag vet ärligt talat inte vad det var som min telefon ville påminna mig om. Jag hittade intet.

 

Men hur som helst så blev jag klarvaken. Hundarna likaså. Så vi gick ned i köket, på med reflexvästar och blinkhalsband på tikarna och så fick de gå ut och morgonkissa i mörkret. Under tiden tog jag fram katt och hundmat för att vara beredd att servera frukost.

 

När jag hade kissat hundar och gubbe, nä skämtar bara, han – gubben - sover som bäst, tog jag mig an dagens middag och brynte en stek som ska få stå här och puttra hela dagen. Inte alla som steker en skinkstek vid femsnåret en lördagsmorgon, men det gjorde jag hur som helst.

 

Nu får den stå på spisen och försiktigt puttra hela dagen. Och på så vis ger dessa dofter mig, som visserligen ledig från Hemtjänsten går in i min andra yrkesroll som lektörsläsare av en annan författares bokmanus, lite tröst och hopp med sina dofter av vitlök, rödvin, kryddor, löften om en skön och välsmakande eftermiddag här i huset.

 

Med denna tidiga morgonbild och dessa rader vill jag önska dig en väldigt fin lördag!

Puss å Kram,

Mickan & Co

fredag 6 november 2020

EN LANTTANTS MORGONTANKAR

Gomorrhår Govänner! En ny dag håller på att födas. Den första fredagen i novembermånaden uti Coronaåret 2020.



Kattugglan sitter och ljuder sina karaktäristiska och säregna varningsläten i trädet vid husknuten. Vad ser den? Vad varnar den för? Ser den en räv smyga i det höga gräset invid stengärdesgården? Ser den månne siluetten av rågeten och hennes två kid som ofta syns här i nejden? Eller hör den kanske ett par grenar som knäcks uppe i lövängen och inser att ett större, tyngre djur är på väg neråt gården? Jag lär aldrig få veta utan får nöja mig att spekulera kring varför Kattugglan sitter i trädet och skriar sina sällsamma läten.

En och annan morgonpigg tupp gal ute i lagårn, så högt att det hörs genom väggar och bärs upp till huset. Höns och vaktlar kuttrar säkerligen också i vetskap om att morgonen snart kommer bräckas och att frukost då levereras och serveras.

Di mönne katterna har redan fått mat här ute på terrassen. Man urskiljer dem knappt i mörkret men deras ögon lyser ju på katters vis. Katternas hunger gör att de springer runt benen för att fjäska och säga att de inte kan få mat fort nog. Hundarna har fått sin frukost likaså.

Ett dovt monotont ljud hörs uppe i himmelen, ett större plan som flyger så högt att jag inte kan urskilja dess lysen och blinkande utan bara förnimmer dess passage över gården genom ljudet de stora motorerna skapar.

Om jag lyssnar riktigt uppmärksamt hör jag ljudet av den tunga trafiken ute på 127:an. Ljudet av långtradare och lastbilar hörs bara när luften är klar och ljudet bärs långt. Vid sådana tillfällen kan man även ibland få höra kyrkklockorna slå. Antingen inför helgdagen eller vid själaringning. När jag hör kyrkklockorna från Nävelsjö Kyrka rör det en särskild sträng inom mig och jag stannar alltid upp och lyssnar i ett slags vördnad. För livet. För döden. För skapelsen.

Medans jag skrivit har dagen börjat ta form. Jag hoppas din fredag blir fin, trots allt. Det är otäckt och hotfullt att det kommit en ny intensiv våg av Covid 19 och jag har tudelade känslor inför det faktum att vi nu smittas – och smittar - som aldrig förr.

Det var ju när Coronan kom i vintras som jag först blev rädd och ”gömde mig” här hemma på gården. Men sedan sa jag ”skärp dig” till mig själv och tänkte att jag måste ju ta mitt ansvar i den rådande situationen och försöka bidra till att göra det bästa när det såg ut som det gjorde i vården. Det var då jag gick till kommunens bemanningsenhet och sa:

- Här är jag, jag vill göra nytta och hjälpa till, använd mig där ni tror jag kan bidra till något.

Det var så jag hamnade i Hemtjänsten. Men nu när det kommer en andra våg av smittan känner jag obehag och rädsla, främst över att jag ska smitta någon av våra kunder som ju redan är sköra. Men jag och mina kollegor gör vad vi kan och vidtar försiktighetsåtgärder som såväl Folkhälsomyndigheten som Vetlanda Kommun har utfärdat om hur vi ska minimera smittorisken.

Var rädd om dig och var rädd om dem omkring dig! Du är värdefull - Du gör skillnad! Värna dagen. Värna livet!

torsdag 5 november 2020

Heltid i Hemtjänsten

 Hej Hallå! 



Igår skrev jag under ett anställningsavtal att jag ska arbeta 100 procent i Vetlandas Hemtjänst till i mitten på januari. Så igårkväll gick jag in på nätet och köpte ytterligare några namnskyltar i olika färger samt några nyckelhalsband, också de i olika färger. 

Jag menar, man måste ha lite pigga färger även på arbetet! 

Höstkram!

Mickan  

tisdag 3 november 2020

Äntligen Hemmaförmiddag!

Idag skymtade solen fram då och då under morgontimmarna. Jag blev så sugen på att gå ut, vilket inte blir så ofta nu när jag jobbar så mycket, både i Hemtjänsten och i datorn med olika uppdrag som måste prioriteras. 

Men i morse gick jag ut. Gjorde fint hos de unga vaktlarna, hos kycklingar och äldre vaktlar. Även hos de vuxna, "de mönne" hönera... 

Tittade över de övervintrande moderplantorna inne i lagårn samt alla sticklingar ute i växthuset. Allt såg bra ut! Tog en promenad efteråt med vovvarna och ett par katter, fick till och med mig Husfar men han fick stanna några gånger på vägen på grund av sin värk i ländrygg och höft. Stackarn! :-( 

Här bjuder jag på några foton från min förmiddag här hemma på gården :-) 





















ALLA HELGONS HELG

 


Så har novembermånaden anlänt till oss. Tiden skenar och Livet rusar. Ibland känns det som om man inte hinner med. Att man likt en alldeles yrvaken ruskar på sig och med en blandning av häpnad, förvirring och tvivel ser sig över axeln och undrar vart dagarna, veckorna och åren tog vägen. Samtidigt ser man bilder och minnesfragment av släktingar, vänner, grannar och bybor, människor som gått ur tiden före oss.

För min del var årets Alla Helgons Helg den första på många många år då jag inte var hos de mina som vilar på Nävelsjö Kyrkogård. Givetvis hade vi gjort höst på gravarna, dekorerat med gravprydnader och tänt ljus och lyktor. Men på grund av jobb torsdag-söndag kunde jag själv inte besöka våra gravar.

Därför var det en sällsam stund och upplevelse att stanna till en stund vid Vetlandas vackra Skogskyrkogård som jag gjorde vid sexsnåret i söndags morse på väg till jobbet.

Det är en närmast andäktig känsla att betrakta dessa oräkneliga mängder av brinnande ljus som tänts till minne av någon man förlorat. Tänk alla tankar som tänkts, alla känslor som känts o alla minnen som kristalliserat sig hos alla dessa människor som varit här i helgen och med omsorg och vördnad i händerna tänt och satt ned minnesljus hos de som gått före…