torsdag 1 april 2010

Vi rustar till påsk o färd...

Nu står påsken för dörren. Dymmelonsdagen har just passerat utan att vi ens sneglat åt att göra vid veden. Undrar just om någon hann få in veden innan påsk innan "dymmeln" gick i veden. Nej, tror knappast det, inte i år i alla fall, denna vargavinter som fortfarande inte helt dragit sig tillbaka från gården.

Hur som helst är påsken här. En av gårdstupparna gol ut detta med all önskvärd tydlighet. Det var bara till att pulsa iväg genom snön, (jodå, det är snö kvar i skogen, riktigt rejält på sina ställen och jag fick stövlarna fyllda med snö, men vad gör man inte för att rusta till påsk) hämta lite ris och leta fram lite bråte att placera riset i - och bråte att placera i riset.

Efter att ha fixat och trixat lite så att höns och andra djur blev nöjda över färgfyllt krimskrams på gården så började jag fundera över lämplig färdkost, nej, förlåt, färdkvast.

I år löste detta sig på ett alldeles suveränt sätt! Meistro Telia har ju bestämt sig för att avyttra den fasta telefonin här på landsbygden till förmån för telefoni via det mobila nätet. Det är bara det att här ju inte finns täckning på så många ställen... Nåja, det här är en egen historia som tarvar egna inlägg och utlägg så det lämnar vi därhän. Så länge.

I alla fall så innebär det här teknikbytet att det blir en mängd telefonstolpar över och som ligger här och var i skogarna. Stolpar som är uttjänta som bärare av telefonledningar - men ingalunda av påskakäringar! Det heter ju "Kläder efter Väder" och jag tror likafullt på "Kvast efter Käring". Färdfarkosten är därmed ordnad!

Sen gällde det medföljande katt. På bron ligger en drös huskatter; Cat Russell, Nils och Stumpen vilka alla tre blängde med ett halvt öga på mina förberedelser. Väsentligt mycket piggare var istället Katten Spöket. Hon klättrade upp på spaljén som bär en omfattande, men nedvissnad, klockklematis, varpå hon började öva inför resan. Prövade åka i flera riktningar. Framlänges, baklänges och i västlig och östlig riktning. Det senare är ju det korrekta för övrigt.

Ja, så snart bär det iväg! Snegla upp mot den mattsvarta himmelen ikväll, mot fullmånens bländvita skiva kan du, om du har (o)tur, få se siluetten av ett ekipage av dignitet...

Jag, o alla mina två- o fyrbenta vänner, önskar EN REDIT GO O GLA PÅSK med påtaglig närvaro av våren, leenden, roliga stunder och varm gemenskap!

- Nu är det påååååååsk!

"Nu har vi påsk här på vårt mjölkbord, Påsken har kommit hoppfadderallanlej..."

Ett djärvt bi (eller?)med gott väderkorn har redan sniffat upp att det finns blommande påskliljor på gården

Här kör vi inte med Påskharar utan med Påskrådjur...

Vad är väl en påsk utan en puss? Är du med på att försöka pussas lite hörru?

- Tja, vaffö inte? Men du har inte käkat upp nån läbbig rutten groda eller så va? För då vill jag inte, urk...

- Nä, ja, jag hittade o käkade en halväten råtta o ett par feta maskar bara, men det är länge sen. Kom igen nu, låt oss få det överstökat

- Åkej då, puss på dej din gamla rugguggla!
- O gla påsk!
- Puss på dig själv din dammiga gamla fjäderboa
- O kläck ägg!


O så lite påskpynt för katter, hundar - o för husfolket mä förståss

Ett gäng huskatter ligger och slöar på verandabänken, varska huruvida de ska behöva åka med på kvasten

Katten Spöket, däremot, är genast med på noterna. Nu prövar vi balansen och att åka i östlig riktning

-Såja, det gick ju bra, då prövar vi i rak västlig riktning - vi ska väl hem sen oxå...

Här mot månens vita skiva och mot himmelens mattsvarta valv kan du nog få se siluetten av ett och annat spektakulärt ekipage framåt natten. Vistas du utomhus bör du kanske bära hjälm ifall, ifall vår telefonstolpe lägger av - de är ju det här med täckningen...

- Skönt! Då har jag fått fart på de flesta och det mesta. Då kan jag återta min vilsamma position här på lagårdsgatan och spana vidare. (Visst ser jag väl cooool ut när jag kan stå så här nonchalant på ett ben?)
- Förbannat snygga fjädrar o annan allsköns bröte där på mjölkbordet förresten!
- Ja, o just dä ja, GLA PÅSK!

måndag 29 mars 2010

Samlar mig...

Har mest gått omkring och muttrat efter det där sista, ja ni vet... Samlar mig lite liksom.

Men en trevlig sak har hänt även här på gården! Milda vindar har sökt sit hit och satt igång vattenflöden och lite grann(a) växtlighet.

Alla är glada! Nåja, nästan alla... I alla fall är Alfons glad! Se så vigt han skuttar över vårvattenpölarna. Han har just kommit hem efter att ha varit borta på kärlekssemester. Betjänat en tik. Meckat valpar.

En del behöver minsann varken några förebilder eller inspiratörer för att lyckas!

Men så var han ju bortrest också...