lördag 17 november 2018

Att pussas på en rotvälta!

Liten liten hund i en stor stor värld.
 Och en blek blek novembersol...

Idag får du följa med mig och Tasspatrullen över hygget. Katterna gör strandhugg än på stubbar och än på stenar.

De leker även en stund på den ikullblåsta björken. Oops, det blev till och med en liten nospuss där på slutet...

Trevlig lördagskväll på er alla!
Nä! Fota inte nu, jag vill ligga och se lika cool ut som Oscar gör ju! Vänta!!!Utan spaning - ingen aning....
 
PUSS PÅ DEJ!

torsdag 15 november 2018

Kärlek, kel och käk


Vaknade med värk i halsen, näsan täppt och sandpapper i munnen. Trökade upp ändalykten mot vedspisens värme, drack hett the och välkomnade dagen. Tänkte att den här förkylningen ska jag ta råda på. Åtminstone försöka. Det fick bära eller brista.

Så jag famlade mig ut till maskinhallen i novembermörkret och for till Myresjö simhall. Redan vid tio i sex kunde jag behagfullt sjunka ned i det ljumma vattnet i simhallen som var dämpat ljussatt, precis som gryningen.

Endast några frustande hördes. En radio gick någonstans. Ingen pratade. Alla simmade i en outtalad slags ordning och fann sin egen rutt fram genom vattnet utan att störa varandra. Ett litet stearinledljus stod på bassängkanten och förstärkte känslan av avslappnad behagfull stämning.

Efter nästan trekvarts simmande gick jag in i ångbastun en stund. Sedan duschade jag och tog med mig vattenflaska och en mandarin in i den vanliga bastun.

Var hemma på gården igen strax efter sju. Möttes av ivriga och förväntansfulla djur, alla sugna på kärlek, kel och käk. Alla fick också sin beskärda del av kärlek, kel och käk. Jag själv fick emellertid nöja mig med enbart käk…


måndag 12 november 2018

Späckad bog - söndagsmiddag

När det är riktigt tungt och grått ute tycker jag om att laga mat. Gärna långkok.

För någon vecka sedan var det väldigt bra pris på framdelskött, den bit som brukar kallas picnicbog, och jag investerade i två rejäla bitar.

Den ena gjorde jag grytbitar av och gjorde en stor mustig höstgryta som även  räckte till middag för Lowisa med familj dagen efter.

Den andra angrep jag igår i syfte att späcka den med vitlök och katrinplommon. Först brynde jag steken lätt så jag fick en yta runt om. Den fick svalna och därefter tog jag en vass smalbladig kniv och gjorde djupa fickor i vilka halverade plommon och halverade vitlöksklyftor stoppades ned.

Medan jag höll på låg den i många hem underskattade lergrytan i blöt. Fram med lite lök, morötter, buljong, vin och kryddor. Så bäddade jag gott åt härligheten och sedan in i ugnen på låg värme i några timmar.Lergrytan är inte bara fantastisk att laga mat i - den är vacker också!


Inspirerad av sonen gjorde jag Chrashed Potatoes. Kokade fast ekologisk potatis med skalen på. Lät dem svalna lite. Tryckte sedan sönder dem lite lätt, över med lite olja och flingsalt samt några korn grovmalen svartpeppar. In i ugnen med detta också.
Under tiden picklade jag rödlök som är ett gott till många rätter. Även till vitlöks och plommonspäckad picnicbog.


Vi hann också med en kopp glögg ute på höstverandan bland katter, mossa och troll medan middagen lagade sig i ugnen och vinet värmde sig på vedspiskanten.En god söndagsmiddag blev det...


Tjuvstart!

Som alltid på Farsdagsmorgonen, tjuvstartar vi med lite advenstmys. Men bara här inne så att vi själva kan gå och mysa, det syns inte utifrån.

Staffanstaken ska fram på buffébänken och trästjärnan ska stå på farmor Bertas gamla skänk. Allt blev som det skulle.

Till och med tomten Bengt var nöjd ty han fick sällskap av knytt och småfolk borta i sitt hörn...söndag 11 november 2018

FarsdagskalasVi strålade samman i Thorshill för att fira Fars dag. Fantastiskt mysigt. Fantastisk mat. Fantastisk stämning.

En helt ljuvlig gryta med mört älgkött, kantareller, rödvin och grädde. Till det superdupergoda potatis, Crashed Potatoes. Potatis som först kokas med skalet på. Som Ludwig därefter tog fram köttyxan och mosade dem en aning. Sen på med olja och flingsalt och in i ugnen. Sååååå gott!

Kusinerna Ninni och Gottfrid lekte samman som vanligt medan den numera store killen Freddie mer höll sig till oss vuxna. Flickan som växer i Lowisas mage var föremål för mycket prat gällande namn. Jag, blivande mormor till den lilla, föreslog Hedwig, vilket föll i god jord. Utom hos Freddie som vill ha Isabell.

Vi gjorde också vår sedvanliga julklappslottning. Vi har ju sedan några år infört traditionen att lotta och köpa endast en julklapp oss vuxna emellan. Barnen skämmer vi fortsatt bort med lite fler klappar...

Farmor hade i vanlig ordning gjort något gott till kaffet. Denna gång en "stubbe" med mjuk pepparkaka och lingongrädde. Hon kan hon!

Ludwig var tvungen att visa denna trofé - hans allra första nedlagda råbock.
Lite påver kan tyckas men det var ju trots allt den allra första...