lördag 10 november 2018

Brödbak o Soppkok


Jag steg som vanligt upp väldigt tidigt, vid femsnåret ungefär. Tassade ned i köket och tände ljus och vedspis.

Tidningen kom tidigt så jag traskade ut efter den till Rudolfs förtjusning ty då fick han något att sitta på.




Satt och jobbade några timmar och när Husfar behagade asa sig ur sängen frukosterade vi tillsammans.

Efter att nämnde man gått ut för att utföra diverse utomhussysslor satte jag en deg.

Blev sedan sugen på soppa till det nybakta brödet så då kokade jag soppa på vad som fanns hemma, lite lök, några potatisar och en palsternacka.

Gott i all sin enkelhet med soppa och nybakat och ännu ljummet bröd.

Satte en deg på vetemjöl, skrädmjöl, olja, honung, ägg och salt.

Knåda, knåda, knåda

Det var fortfarande lite varmt borta runt vedspisen så där fick bröden jäsa


En av plåtarna med frallor gjorde jag till soppbröd. penslade dem med ägg
och flagade över flingsalt och sesamfrö

Så här blev de efter gräddning

Som alltid när man bakar blir det mycket disk

Medan limporna gräddades gjorde jag en soppa, tog vad som fanns hemma

Bara att fräsa lite lökhack i olja

i med potatis och andra godsaker som du har, palsternacka, jordärtskocka mm.
 På med vatten och buljong - och vips så har du i stort sett kokat soppa på en spik

För att få en lite knaprigare yta har jag en form vatten i botten av ugnen



I samband med att man bearbetar soppan med stompen just innan serveringen
kan man lyxa till det med en skvätt grädde. Gärna en liten sked senap också. 

Nybakat bröd och soppa gifter sig fint

Rudolf tycker det är rysligt orättvis att han inte får en tallrik soppa också...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar