Gryningsbröd bakade, knådade och formade av rediga och hjälpligt sanerade hönsfarmarnävar - men de var goda ändå...
GRYNINGSBRÖD
Vaknade tidigt i ottan med energin sprittande i kroppen. Tassade upp och i sällskap med sexton andra tassar gick vi ut den daggvåta gryningen och gjorde den ännu litet våtare...
Väl inne efter förrättat ärende tände jag i vedspisen. Det var fortfarande nästan mörkt ute vilket tarvade några stearinljus - som blir till sin fördel i rustikt och vackert småländskt smide.
Så bakade jag ut brödet av den deg jag satte igårkväll. Rullade frallorna i mjukt dinkelmjöl och gräddade dem ganska lågt i ugnen i drygt tio minuter.
Bryggde kaffe under tiden, satte fram en stor ost a la västerbotten, lite tunnskuren kryddskinka, skivade upp gurka och tomater, satte fram örtsalt förstås samt lite mangojuice.
Där, i vedspissprak och i doft av nybakat bröd, stod jag stolt när Husfar glosögd kom ner. Denne blinkade misstrogen ett par gånger och sa småbuttert;
- Va ä dä du ä ute etter nu? Sä inte att du sa ha e nyer tupp etter den däringa som trilla å pinn...
lördag 11 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar