lördag 11 september 2010

Gryningsbröd

Gryningsbröd bakade, knådade och formade av rediga och hjälpligt sanerade hönsfarmarnävar - men de var goda ändå...

GRYNINGSBRÖD

Vaknade tidigt i ottan med energin sprittande i kroppen. Tassade upp och i sällskap med sexton andra tassar gick vi ut den daggvåta gryningen och gjorde den ännu litet våtare...

Väl inne efter förrättat ärende tände jag i vedspisen. Det var fortfarande nästan mörkt ute vilket tarvade några stearinljus - som blir till sin fördel i rustikt och vackert småländskt smide.

Så bakade jag ut brödet av den deg jag satte igårkväll. Rullade frallorna i mjukt dinkelmjöl och gräddade dem ganska lågt i ugnen i drygt tio minuter.

Bryggde kaffe under tiden, satte fram en stor ost a la västerbotten, lite tunnskuren kryddskinka, skivade upp gurka och tomater, satte fram örtsalt förstås samt lite mangojuice.

Där, i vedspissprak och i doft av nybakat bröd, stod jag stolt när Husfar glosögd kom ner. Denne blinkade misstrogen ett par gånger och sa småbuttert;

- Va ä dä du ä ute etter nu? Sä inte att du sa ha e nyer tupp etter den däringa som trilla å pinn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar