torsdag 9 september 2010

En getelång Att-Göra-Lista...


Jag åkte nyligen från Gården ett par dagar. Då kom ett gäng ungdomar hit för att bo och sköta hus, trädgård, djur och gård.

Då de flesta av ungdomarna är ganska gamla i gården så att säga, ja, ett par av dem är såväl födda som uppvuxna här, så är jag förhållandevis trygg i handhavandet av ruljansen här hemma.

Men det kunde väl inte skada att göra upp en liten lista så att inget faller mellan stolarna. Tyckte jag.

Så jag tänkte till lite vad som behövde listas. För att underlätta ungdomarnas vistelse här. Tyckte jag.

Då det är naturligt för mig att skriva så satte jag mig vid datorn, öppnade ett vanligt dokument och började lista. Bara det viktigaste bara. Tyckte jag.

Så här blev listan;

Väck äggen! Lyft upp de tre översta äggen och håll dem försiktigt i handen medan ni vänder på de tjugo andra som ligger i facken. Kolla så det finns gott om vatten i behållarna. Lägg sedan tillbaka äggen ned över de andra, men då vrider ni de tre ett halvt varv. Prata gärna lite med äggen, eller sjung lite. Obs. Håll inte locket uppe länge, då kan det dra kallt på äggen.

Huskatterna ska ha kattgröt morgon och kväll med en halvburk kattmat och två skopor torrfoder vardera utfodring. Tänk på att ge Katten Spöket sin portion en bit ifrån de tre kastraterna för hon är rätt bitchig när det vankas mat (jämförelser undanbedes).

Ta med hundarna på morgonrunda och gå upp över Stuvegäret, ta stigen genom skogen och vik upp mot översta betesvallen. Kolla så att hästarna har friskt vatten i badkaret. Gå gärna in till hästarna, de uppskattar lite prat och kel. De brukar stå och sova borta under granarna vid källan.

Släpp ut Anki Anka och Gåsen Lotta på morgonen. Ta ut dem genom vanliga dörren inne i stallet för ni kan inte öppna höneluckan på morgonen för då springer varenda höna ut och värper fullständigt okontrollerat på de mest underliga ställen!

Fös upp Anki och Lotta till neredammen, de behöver ta sig ett morgondopp för framför allt Lotta kan ha fått en o annan hönelort på sig under den gångna natten.

Öppna inte till hönsen, ”Di mönne” före tolv, annars blir de så hiskeligt vidlyftiga och spatserar in till grannen vilket icke uppskattas.

Framåt eftermiddagen kan ni öppna till boxen med Brahmahönsen och änkemannen Åke och försiktigt fösa ut dem genom gamla mjölkrumsdörren ut i lutan. Stäng sen annars smiter alltid den skrockesjuka tjocka bruna in igen. Hon skiter så vådligt…

Försök undvika så att tuppen Claes Brakel följer med ut, han blir så ”konstig” ute i solen och ger sig även på Brahmahönorna i syfte att förlusta sig – om det tycker jag EJ!

Om solen skiner måste ni öppna och häkta upp dyngedörren så att solen skiner in på blommehönsen, de älskar nämligen att solbada.

Är det fint väder får ni också ta ut getterna. Men glöm för jösse namn inte att ta in dem om det börjar stänka!!! De H A T A R regn och blir skitsura i dubbel bemärkelse!!!

Katterna i stallet ska ha sin kattgröt som vanligt, knappt en halv burk, hellre ge dem tre gånger om dagen nu när vi har kattungar. Fläsk-Sune är ju sällan i stallet och Katten Turbo har jag inte sett på ett bra tag. Så som sagt, knappt en halv burk kattmat och torrfoder som ni sen ska dela upp i på tre skålar och ge på olika våningar, både på taket och bänken. Kattungarna ska äta själva i sin matskål. Den Gråa Katta och Den Ilska Katta äter på taket till katthuset.

Byt vatten i alla hönsboxarna, diska alla bingar både ut och invändigt. Tänk på att ge de små Welsumerkycklingarna (de fyra längst bort mot gamla mjölkrummet) endast klämd havre blandat med lite färdigfoder. Ej vetekorn till dem.

Hos dvärgcochinhönsen kan ni ta skoveln och kasta tillbaka upp ett par skovlar strö, de är makalösa med att sprätta ned ströet mot dörren, men de måste ha mycket spån även under sittpinnarna. Obs, titta i hörnet längst in till höger in under deras sittpinnar, där är det ett par hönor som värper ibland.

Titta i alla krubborna i alla hästboxarna, det brukar ligga ägg i var och varannan krubba framåt eftermiddagen. Grrrr.

Prata lite extra med Pytte när ni är inne i boxen med Amrock-, och Blommekycklingar. Han brukar få picka i sig lite mat direkt från skopan för det tycker han är roligt.

Titta noga på golvet inne hos ”Di mönne” för Anki Anka har just börjat värpa!!! Fast hon fattar nog inte vad det är ännu för hon värper direkt på backen och äggen blir smutsiga om de får ligga kvar.

Om det börjar åska, ta in getterna, dra ur min dator och annan elektronisk bröte, ta ur kontakten till äggkläckningsmaskinen, men svep genast fem, sex filtar om maskinen så det inte blir kallt! Sätt er sen med Alfons i knäet, han är jätterädd.

Vattna alla krukorna, främst på terrassen, änglatrumpeterna, både vid pergolan och vid lilldammen, amplarna, glöm inte tomaterna, stamfuxian och potatisblommorna vid ”medelhavet” är särskilt törstiga. Kolla väggamplarna vid köksingången, de är ju täta i botten så dem måste ni känna efter i varje innan ni vattnar. Amplarna vid terrassen och stora trappan måste man vattna flera gånger vids samma vattning så de hinner dra till sig.

Arrangemangen i mjölkkrukorna vid mjölkbordet och krukkatten med Cissirosen vid ingången i gamla High Chaparall, måste stå och dra ett par minuter helt nedsänkta i en hink med vatten. (ta den under katthuset, den har inte Husfar haft kemikalier i, för ovanlighetens skull)

Är det frostrisk har jag lakan och säckar liggandes på stolen vid utebrasan. Täck gänget med krukor utanför hundgården, trumpeterna, potatisblommorna, fuxierna, stamrosen och de stora stamblommorna vid stora trappan...

Ja, det var i stora drag lite grann om pysslet hemma...

Just det, glöm inte elda i pannan varje morgon!

Lycka till!

Mamma

Ps. O visst ja, för tusan, glöm INTE att klia hästarna på tuttarna!!! VIKTIGT Ds.


Listan blev lite lång, det kan erkännas, men det var ju ändå bara i stora drag...

Jag skrev ut listan och lade den på bänken i köket så att youngsters säkert skulle få syn på den då de kom hem. Här och var skrev jag puss och kram o sånt där.

Nöjd och trygg i förvissningen att gårdens växter och djur nu skulle bli väl omhändertagna, lämnade jag Gården.

Efter ett par timmars bortavistelse fick jag ett sms. Det var från ungdomarna där hemma.

Det var kortfattat.

- Mamma, hur mår du egentligen?

3 kommentarer:

  1. Hönsmamma ggr 5 kanske ;)kul att läsa din blogg är det iaf. Du skriver väldigt roligt och underhållande.
    Men det är ju precis sån du är...

    Kram
    Annika H
    (Lönnquist)

    SvaraRadera
  2. Mamma Mia hur hinner du egentligen? Eller hur hann du i somras när du jobbade så mycket..? Du är en underbart härligt människa och skribent! ;-D Varje liten lapp kan du göra till ord man minns.


    /Kolonistan

    http://kolonistan.wordpress.com

    SvaraRadera
  3. Ni är bara FÖÖÖR söta, ni medsystrar!!! Blir MYCKET glad över att kanske inte riktigt alla tycker som ungdomarna... Hehe. Tack, oh tack!!! Lavvjoall!

    SvaraRadera