måndag 1 november 2010

Småländsk solnedgång...


När man tänker på en riktigt vacker solnedgång så innefattar det ofta Havet.

En horisont långt, långt borta i brännpunkten just där himmel möter hav. Där den glödande solen sänker sig i det blänkande vattnet i en slags gåtfull förening som väcker undran om alltings existens. Om all tings början och all tings slut.

Livselement som möter livselement.

Förnimmelser av gränslöshet och storhet. Om det oändliga havet och den lika oändliga himmelen som möts i ett fascinerande färgmättat panorama. Ett sceneri som är lika fängslande vid varje betraktande.

Men – en solnedgång långt in i Smålands mörka inland kan också vara fascinerande!

När solen sänker sig och målar himmelen brandröd står den stormskadade granskogshorisonten som en mäktig, svart och spretande siluett.

Strax ovan trädtopparna drar lätta molnstråk fram och skänker lyskraft och flammor i spännande formationer innan himlen mörknar och djupnar i en allt dovare blå färg.

Den oregelbundna och spretande horisonten finns där som en åminnelse om naturens enorma kraft och okuvliga framfart mot vilken människan har intet att sätta upp emot. Stormens vågor. Stormens vindar.

Ja, naturen är mäktig. Ibland obeveklig. Det kan även en solnedgång i Smålands inland vara...




7 kommentarer:

  1. Ännu vackrare än vid havet! Vad är väl en rak horisont mot ett spretigt stormbryn!

    SvaraRadera
  2. Tack Hans-Olof! Det var roligt att höra!!! Men så antar jag att det bakom ditt vackra namn döljer sig en redig smålänning... Sannolikt skogsägare därtill - eller?

    SvaraRadera
  3. -Sköna bilder Mickan! Det sägs att skönheten ligger i betraktarens ögon. Så då måste dina ögon vara sköna att betrakta -eller hur? Hursomhelst -en solnedgång blir nog bäst om det finns en profil framför -eller bakom!

    SvaraRadera
  4. Hm, det var mycket tänkvärt Borgmästaren! Nästan snudd på en komplimang, eller? :-)Kanske blir man generös när man,som du,kan njuta av solnedgångar i såväl vackra Emådalen som vid havet där de rundade hällarna väster om Ekö utgör en skön profil...

    SvaraRadera
  5. Självklart är det en komplimang. Men man måste ju vara lite kryptisk för att inte dra på sig Husfars uppmärksamhet! Vad jag menar mera exakt är att det är genom dina ögon som vi andra kan uppleva skönheten i dina bilder. Vi kanske ser och upplever en vacker solnedgång, men vi kanske inte har din förmåga att omsätta det vi ser i bilder så som du gör.

    SvaraRadera
  6. Inte nog med att du är självaste Borgmästaren av Big Oak Island, du är dessutom djupsinnig o naturfilosofisk – för att inte tala om med vilken finess du parerar potentiell Husfadersförtrytelse…

    SvaraRadera
  7. Rackarns najsigt smicker ho kommer mä, dendäringa Mickan. Nu blev ju hele kvoten för denne månan fylld å de e bare den åttonde idá. Lite te å en blir liasom lite hökkfärdi! Fast de säjjer väl mest att ho e en överdängere te å vränge ordena!

    SvaraRadera