måndag 17 november 2014

HÄR ÄR FESTEN!!!!!
Jag vill ta hela världen i famn och uttrycka min glädje och tacksamhet över hur fantastisk vår VINTER(bok)FEST blev här på vår gransrispyntade loge!!!

Skål govänner - nu ger vi järnet och gör allt vad vi kan för att våra gäster ska få en härlig och minnesvärd upplevelse här på gården idag! Glöggskål på er alla - nu kör vi! Vilken formidabel succé!!! Vilken invasion!!! Vilken lycka!!! Vilken värme!!! Vilken glädje!!! Vilken gemenskap!!! Vilken känsla!!! Vilken fest!!!

Och försök tänka er hur många härliga kramar och leenden det blev när gården, jag och familjen fick besök av närmare 800 personer som tog sig ända ut hit i rådande sketväder - ruggigt, grått, uschlitt och redit rejält röööset!

Vinterboken tog slut efter bara någon timme så snabbt gjordes en nödlösning genom att Stadens Bokhandel - Björns Bokhandel - kunde möta upp Ludwig, vår son, som körde i ilfart till Staden för att hämta några lådor Virriga Vintrigheter. Tack Tomas Idh på Björns Bokhandel.

Hm... Men då detta inte låter sig göras - alltså det jag inledde med - att jag vill ta hela världen (nåja, Småland i alla fall) i min famn för att utrycka min glädje och tacksamhet över hur fantastisk ni alla gjorde vår VINTERboksFEST - så gör jag istället en rejäl fotokavalkad över dagen så att ni alla kan få möjlighet att ta del av glädjen vi delade igår.

Allas vår Farmor Ingrid hade inte bara stått i veckorna tre och bakat alla lusskatter, pepperkakor och syltkakor - hon basade även över kaffekokningen denna dag. Hon började koka inomhus på morgonen men senare kokade hon kaffet uppe på logen så kaffedoften spred sig rejält och lockande över hela den folkfestfyllda logen.


Nu fixar vi det sista innan gästerna anländer
Min högt o innerligt älskade syster Mia (Maria Gromer) kom med sin lilla söta shettis Madicken, hon började dagen med att leda runt henne på gården och vänja henne vid alla miljöerna. 

Ida Freijd från grannsocknen tog plats i stallet där  hon ställde upp härliga blommor och arrangemang samt möjlighet till att pyssla och göra sina egna advensljus och annat mys! 

Vårt fähus blev till en blomsteraffär för allt vackert som passar i Advent. 

Farmor Ingrid har bakat i tre veckor inför Bokfesten, nästan 500 lussekatter, över 700 pepparkakor och 500 syltkakor. Här har hon hjälp av Tomtemor själv, Anki Asplund som driver Horsbo Hund och Katthotell, sååå himla go tjej!!! 


De flesta av oss i staben arbetade men en och annan puss hann vissa av oss med... 
Madicken blev snabbt en maskot för liten och stor. Här för "liten"...

... och här för stor... 

Anki "Tomtemor" Asplund jobbade och slet! Bar termosar och bröte mellan stuga och lagård med gott humör! 

Johanna Nöffe gick omkring bland folk och fä - men surnade till rejält när barnen jagade henne. Då gömde hon sig i höet bak lagårn inne i Lutan... 

Både liten och stor sökte sig till gårdens värmande brasor denna gråkalla dag! 

Här tar vi en kort briefing innan dörrarna slås upp. Detta fantastiska gäng av familj, grannar och vänner var de som gjorde hela denna dagen möjlig! Jag ÄLSKAR er!!!
Här tar vi en skål i het glögg just innan folkinvasionen tog fart. 
Min tvillingbrors svärmor Kicki Wernersson har varit på ALLA mina bokevent!!! Alltid!
Nu får hon "Marita på Öland" och sin egen vinterbok signerad!  
Trenne damer kommer in på logen utifrån ruskvädret utanför!!! 
Bilarna bara kom och kom och kom... 

Äldsta gästen? Jag tror det för Tant Carla börjar närma sig tresiffrig årsdag! Jörgen i Svenstorp småpratar med Carla när hon anländer till oss i Kärr! 

Jag hade sååååå jätteduktiga tjejer som sålde Mustiga Mickanismer denna dag. Närmast, i tomteluva, står min svärdotter Johanna och sen kommer finaste Anna i Rösås! Vilket jobb de gjorde! Efter halva tiden hade de sålt slut på alla vinterböcker och innan dagen var slut var även almanackorna slut... Sicken dag va???!!!Utomhus hände massa saker hela tiden. Här har Bästesyster Mia selat på lilla Madicken och spänt för henne i en jättefin lite sulky! Vildet bedårande ekipage!!! Barnen bara ÄLSKADE Madicken. Och jag mä... Och så ÄLSKAR jag Madickens matmor - bästesyster Mia!

Käraste Raraste grannarna Helena och Stefan kom travandes med sina fantastiskt vackra nordsvenska och lät hågade gäster ta en tur med remmalagsvagnen runt lilla Kärrabyn. 

Folk å Fä samlades i Kärr denna gråmulna dag då Husbondsfolket bjöd in till VINTERbokFEST!


Här börjar några av körmedlemmarna i La Kör komma till logen

Vi körde bara med ståbord denna gången, vi anade att vi kanske inte sklle få plats annars... Vi anade rätt...  

Jag trodde inte köerna skulle bli så långa denna gång men... 

Det är på Landet det händer...  

Invasion som sagt... 

Medan man väntade på att komma fram i signeringskön kunde man smaka gott adventsfika!

Vi fick inte plats... Men körde med hjärterum och stjärterum. Och många gäster var ju nere i stallet också. 

Min gamla goda väninna och fd kollega BM från Jönköping kom hit! 

Det är bara att le och se glad ut...

Underbara Älskade Roliga Duktiga Välljudande sångkören La Kör gjorde två framträdanden under dagen med ljuvligt sammansatt repertoar!!! Jag började gråta när de tillägnade mig en sång "En stjärna lyser så klart"... Så himla fint gäng!!! 

Martin i Landsbro med ett gäng Landsbrobarn syns här. liksom älskade finaste Lisa som var Görans och min tärna då vi gifte oss - tillika Görans kusin, samt sköne Herr Andersson står i dörröppningen och fryser. 

Bästesonen Ludwig står bak bordet och syns gör även Anneli i Ingarp med sin bästekompis - som jag även träffade vid Bokmässan i Götet innan i år! 
Många kunde inte vänta utan började läsa böckerna redan i kön till signeringen - och till min lättnad och förtjusning såg de både nöjda och glada ut medan de läste... 
Det blev smått kaotiskt utomhus med att försöka få plats med alla bilar som kom och kom och kom. Men Rolle och Jörgen gjorde vad de kunde för att placera ut bilarna och peka på möjliga lösningar... 
Bjällerkransarna är spända på de vackra nordsvenskarnas seldom!!!! 
Tomtemor Anki serverar Adventsfika till Martin! 

Jag singerade och signerade och singnerade... 

Bästesyster Mia och Madicken står vid Logdörrarna och tittar in


Nu är bokfesten över och en ny fest tar vid. Vår underbara grannfru och väninna Berith Kahn Karlsson i Svenstorp har inte bara jobbat på logen hela dagen, nej, hon hade dagen innan även gjort en JÄTTESTOR och helt amasing underbart god köttgryta, en jättesallad, marinerad rödlök samt creme fraiche och otroligt gott hembakat bröd till! Allså hallå - vad har man gjort för gott för att få en sådan fantastisk vän och granne? Gissa om vi njöt? 

Njöt var precis vad vi gjorde. Trötta, frusna, hungriga, men jätteglada så samlades vi inne i stugan, vi som tillhört jobbgänget denna dag och som gjorde gårdagen till en av de bättre dagarna i detta jordeliv. 


Tiotusen TACK till alla som kom, till alla som hjälpte till, till Farmor Ingrid som bakat allt kaffebröd, till Berith och Anki som hjälpte till att servera kaffe, till Anna och Johanna som sålde Mustiga Mickanismer, till Jörgen och Rolle som såg till att folk kunde parkera, till Lowisa och Joakim som serverade glögg, till Ludwig och Göran som fixade massor massor massor.


Tack till Tony Gromer som fotade, till Mia och Madicken, Till Stefan och Helenas ståtliga parekipage som körde några rundor med gäster runt i byn, till Ida o Joakim sin stod i stallet en hel dag med fina adventsblommor,  till Berith för en underbar middag.

Tack till Er alla för att ni finns!!!

Jag avslutar detta glädjefulla och färgstarka inlägg med att berätta gårdagens roligaste anekdot.

Inne i köket på kvällen när vi alla äntligen samlas igen efter förrättat värv sitter lille Filip på en stol. Han har varit med sin mamma Anna här sedan morgonen.

Filip tittar intensivt på mig.
Så frågar han:

- Du Mickan... 

-Ja Filip, säger jag.

Så ler han lite och är kanske litet tveksam på något vis, men säger sen lite frågande:

- Är du chefen som bestämmer allting? 

Jag skrattar och säger.

- Nä, inte direkt. 

- Men visst, idag är det nog jag som varit chef här, det har du nog rätt i.

Han säger inget utan tittar bara forskande på mig. Efter lite betänketid säger han klentroget:

- Men.... 

- Öh....

- Gör DU ingenting??? 

6 kommentarer:

 1. Åh, vad jag hade velat vara där. Så härliga bilder ... och vilken stämning.

  SvaraRadera
 2. Ja Eva, det var fantastiskt. Snudd på magiskt. Så fiiiiina vibbar av värme och gemenskap. Mjuka blicka och glada leenden! Jag är så himla glad över hur allt har blivit och utvecklats = L Y C K A!!!
  Men Ewa, vi kanske upplever något liknande på lördag på vi är på Hushållningssällskapets stora och traditionsfaste Julmarknad på Ljunga Park! Kram om dig!!!

  SvaraRadera
 3. jag håller med ewa <3 det såg ut att vara en helt underbar dag mickan :-) <3 såååååå GLAD för din skull att du får uppleva detta... <3 VARM kram om dig min fina vän

  SvaraRadera
 4. Men det stör mig fortfarande att vi missade chansen att ses och kramas när jag var i Mariestad och föreläste Anna! O lite väl låååångt för dig att åka ned hit för bara en dag så här. Fast både du och Ängela hade trivts - det är jag nästan säker på! Tack för dina varma tankar och distanskramar!!! Returnerar dem efter att ha mångduplicerat såväl tankarna som kramarna! Puss

  SvaraRadera
 5. men så fint Babs

  SvaraRadera
 6. Hej! Vilken fantastiskt fin tillställning, och logen sen! Var ligger den?

  SvaraRadera