lördag 24 december 2011
Julförberedelser...
Dan före dopparedan. Och "allt" ska ske. Åtminstone allt som har med maten att göra.
Redan på morgonen åkte den nästan sju kilo tunga skinkan ned i spadet. Det var precis att det fick plats i grytan!
Under dryga dygnet i skafferiet har färsen hunnit tina. Runt fem kilo färs på vildsvin och runt tre kilo färs på älg blev, tillsammans med ett gäng kryddor, lök och lite smulad timjan, till årets julköttbullar.
En stackars Amaryllis slog ut lagom till julen, men var onödigt blyg och återhållsam i sin blomming...
Inne på bordet hölls stora och små med julklappsinslagning, rim och lackning av klapparna.
Så, nu är skinkvattnet avskummat några gånger och kryddorna hälls i. Allt för att få ett riktigt gott doppespad!
O så naturligtvis, en skvätt porter. För julkänslans skull...
I år har gårdens Husmor varit mest borta så det blev inget av med någon egen saltinläggning eller rimmande av vare sig oxbringa eller nötrulle - så som i fjol.
I år fick Gårdens folk nöja sig med "köpekött".
Här ligger det nu på hög, bara för stackars Husmor att ta tag i...
Lite mellanmål till Gårdens minste dräng...
O likaledes till Gårdens äldste dräng... (som förvisso ä lite gammel, men knappast dansk....)
... de hela gjorde så pass nytta att de nu kunde kasta sig över köttbullsstekandet.
Husfar trillar medan Lilleman steker.
Husfar försöker banna såväl pojk som hund vilka båda nallar i köttbullshögen...
O plötsligt tutar postbilen och kommer in med paket till Mor Mickan!!!
Paketet kastar sig Lilleman genast sig över, river, sliter och drar, fast besluten att avslöja paketets innehåll!
Och si!!!
Vilken överraskning. Vännen Malin Ekwall med familj på underbara Tiraholms Fisk i Unnaryd skickade en härlig julhälsning med Tiraholms egen lax och ål.
Som vore det inte nog hade de därtill även tänkt på lille Husfar o sänt med en o annan Bäsk!
Hehe.
Julen är räddad!
Tack Tiraholms Fisk!!!!!!!
Nu ger sig Husmor i kast med revbenen. Dessa ska stekas i ugn och klappas därför in med en rejäl kryddblandning innan de stoppas i stekpåse och därefter skjuts in i ugnen.
Inne i rummet har Lilleman och hans Morfar börjat mecka med den påvra granen som under stora åthävor bärgades med två decimeter snö på grenarna.
Det var med snö på grenarna vi tyckte att den såg fin ut...
Vi fick dock anledning att revidera det intrycket...
Nåja, trots allt skulle ju lite pynt och pyngel hävas i den stackarn.
Nu är skinkan klar och upplockad ur spadet. Istället kokas nu oxbringa, saltrulle och rimmade revben.
Medan gänget inne i rummet var klar med granen och endast stjärnan återstod.
Nu dags för Lillejulafton!!!
Ljust öl, mörkt öl, svagdricka och must fylls upp i de stora glasen som jag med stor besvär köpt loss från en flygplatspub för flera år sen.
Det var i "mitt förra liv" då jag reste kors och tvärs över världen och skulle komma hem lagom till jul men blev sittande på Kastrups flygplats på grund av ett oväder. Då köpte jag loss några sådana här glas (jo, det är sant - jag snodde dem faktiskt inte) och sedan härbärgerades dessa i mängder av tidningar och papper i mitt handbagage för att försonande överräckas till Husfar då jag kom hem.
Strax dags för smakeprov! Alla är förväntansfulla och vill smaka på årets julskinka och julköttbullar. Även om bebisen i Lowisas mage nog väntar något år till...
Så där!!! Välkomna fram o smaka av det småvarma!!!
O de rimmade revbenen!
O julskinkan!!!
Jippi, nu är det äntligen Lillejulafton!
GOD JUL alla ni goa läsare!!!
Er Mickan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ååååhh! Gårdbyfolket tackar denna mästerliga fotograf som så har lyckats fånga julstämning och familjeliv o sammanhållning på så härligt sätt! Man känner värmen från allt och alla i köket!!!
SvaraRaderaBebismage! Så himla roligt! Månne en vårbebis...
Och tack för vackra nyårsbilder och tankar!