torsdag 3 juni 2010

Kläck Ägg!!!


Nu jädrar i min låda händer det saker i min låda! Äggkläckningslåda! Äntligen är väntans tider över. För den här gången vill säga...

Jodå, det blev kycklingar även av dessa ägg vilka transporterats med Postverket från Blekinge upp till de djupa Smålandsskogarna. Sexton av tjugo ägg blev till små kycklingar av rasen Amrock. En ras jag dreglat efter i flera år.

Måtte nu allt gå bra. Och måtte inte alla vara tuppar...

Nu på morgonen var jag ute i fähuset och hämtade vår gemensamma bekanting, Brahmakycklingen Pytte. Jag tänkte att han kunde agera storebror och hjälpa de små på traven i livets första väsentligheter såsom att äta och dricka.

Fast vem vore väl mer lämpad att lära ut just dessa båda färdigheter än husmor själv...

Någon minut gamla bara. Ett litet syskon kämpar tappert på, ännu inneslutet i sitt skal.

Knack, knack, knack. En pytteliten, men effektiv, näbb knäcker sakta men säkert skalet för att ta sig ut i försommarljuset.

Bara ett par timmar senare är man så här fin, balanserande i husmors hand!

För bara ett litet tag sen var det Brahmakycklingen Pytte som var pytteliten kyckling här i buren. Nu får han agera storebror och läromästere till de små.
Undrar just om han med nostalgi betraktar buren som sitt barndomshem...


Här på bardisken, insvepta i filt och täcke, vistas nu de nykläckta kycklingarna i väntan på att om ett par dagar flytta ut till fähuset där alla de övriga bevingade bor. Utan husmor då förstås...

2 kommentarer:

  1. Oj! Vad många kycklingar! Amrock? Ska kolla upp hur de ser ut som vuxna :) Vi fick 6 kycklingar, hemmaproduktion,blandade ägg. Vi tror att en blir orpington... ganska så mycket större än kompisar. Vi har en sådan höna.
    Lev väl!
    Marianne

    SvaraRadera
  2. Jäpp Marianne - Amrock! Om du kollar på ett inlägg som heter "Ägg på postorder" inlagd den 15 maj så får du höra lite mer om dessa ägg och hur de kom hit till mig. Dina kycklingar, är de kläckta av naturlig ruvning eller i maskin? Visst är det kul:-) Orpington är för övrigt en himla trevlig ras!!! Ha de gott!

    SvaraRadera