tisdag 1 juni 2010

Knipsluga höns...



I vårt fähus har vi ett katthus. Där huserar stallkatterna. Frukost och kvällsmat serveras på två ställen, dels utanför ingångarna till huset och dels ovanpå dess tak, alltså på takterrassen. Maten består oftast av samma föda, nämligen en "kattgröt" vilken är en blandningsröra av torrfoder och burkmat.

Huset har flera olika rum och ingångar. Rummen är bäddade med hö så att de får små mjuka reden att rulla ihop sig i. Här ligger de ofta och vilar, spinner och sover. Inte minst under vinterhalvåret.

Det är dock inte bara katterna som trånar efter dessa små reden... Några av de mest förslagna hönsen rusar hit så titt de hinner. När jag i gryningen öppnar dörrarna till höneboxarna för att morgonutfodra försöker jag faktiskt förhindra att de ska rusa ut. Trots att jag bemödar mig att parera är alltid någon dribblingssäker höna som snabbt sidsteppar och tar sig genom mina ben och rusar ut.

Likt en ilsk tjur rusar hönsen med sänkt huvud i riktning mot katthuset. Hoppar lekande lätt upp på huset och kastar sig med friskt humör över, och gör tabberas på, katternas gröt. Katterna själva ryker förnärmade iväg åt olika håll när de ilskna hönsen kommer, vilt pickande och sprättande. När hönsen ätit går de, mätta och belåtna, in och lägger sig i något av kattrummen.

Så inte nog med att hönsen tar maten, sen tar de också sängplatserna för de stackars katterna!

De knipsluga hönsens beteende att gömma sig i katthuset skapar merarbete åt Husmor. Hon får ännu fler ställen att fara runt och leta i under sina många äggsökarräder. Genom de små hålen i huset måste hon sticka in handen och vittja runt i de olika små rummen för att söka efter ägg. Får sig då och då ett hugg på handryggen av en förnärmad höna!

Men si, ibland finner husmor bara skal däri!

När endast skalen återfinns betyder det att katterna utövat HÄMND på hönsen. Katterna, som anser att de är de rättmätiga hyresgästerna i huset och därmed betraktar hönsen som ovälkomna, närmast militanta, husockupanter, tar gärna chansen att hämnas på hönsen.

Hämnden innebär att försöka finna äggen innan husmor gör det. Med list och samarbete ta hål på äggen och förnöjt äta dess purfärska krämiga innehåll. Sen syns katterna lojt och nonchalant sitta på terrassen och slicka tassar och morrhår rena från äggula. Belåtna efter att ha tagit hämnd på hönsen. OCH fått en god efterrätt.

Nu har katthuset fått ännu en liten invånare. En liten, liten nos syns ibland förvirrat blinka i en av öppningarna. Nogsamt övervakad av mor och moster. Men Gud bevare den höna som sticker näbben in hit! In till barnkammaren är ingen höna välkommen! Och på något sätt verkar hönsen veta om det för de går inte in dit.

Inte ens den mest knipsluga…





2 kommentarer:

  1. Trevlig blogg du har!
    Läste om den i Tranås-Tidning. Sökte upp den och läser nu och då!
    Bor själv på landet i Småland m höns o katter!

    Marianne

    SvaraRadera
  2. Hej Marianne! Och varmt uppriktigt TACK för vänliga ord o omdömen! Klart att du gillar innehållet om du själv är en katt- och hönetant Marianne:-)
    Glada tillrop, kackel och bensprätt sänder jag härmed uppåt Tranåstrakten!

    SvaraRadera