fredag 13 december 2019

Konsert i Adventstid



Sällan har det nog busvisslats, tjoats och applåderats så mycket i Vetlanda Missionskyrkas stora kyrkorum som under söndagskvällens adventskonsert. Stämningen var på topp, orkestern levererade och oväntade överraskningar avlöste varandra. 

- Bara för att ni är så många som har kommit ikväll och för att ni är så himla glada och trevliga så ska vi bjuda på en extra julklapp, sa dirigent Leif Pettersson till publiken. 
- Ni ska nämligen få lyssna till ett alldeles nyinsatt framträdande i kvällens repertoar. Efter att jag hörde Wilma spela på musikskolans konsert häromkvällen kunde jag bara inte låta bli att sätta in den här programpunkten även ikväll. Ni kommer snart förstå varför.

Wilma stal showen
Och visst förstod publiken varför. Ty den unga Wilma Berglund, som spelar klarinett och ingår i Njudungsorkesterns träblåssektion, framförde på ett alldeles utomordentligt sätt det avancerade klarinettsolot Concertino Opus II, ackompanjerad av Christian Wramhult på flygel.
Detta framträdande var i särklass det som berörde publiken allra mest. Wilma Berglund fick stående ovationer av en imponerad publik som ville visa den unga musikern sin uppskattning genom att gillande le, klappa, vissla och ropa. En generad och kanske också litet förvånad ung musiker tog emot ovationerna med försiktiga leenden och glittrande ögon.

Johanna stod för julsångerna
Njudungsorkesterns adventskonsert hade som alltid en varierande och oförutsägbar repertoar med klassiska julstycken som Oh helga natt, Advent och den medryckande TV:s Julafton.
Kvällens solist, Johanna Sandahl från Nye, stod för skönsången med en säker och stark stämma som harmonierade väl med den mäktiga orkestermusiken. Hon sjöng klassiker som; Jag såg mamma kyssa tomten, Julen är här, Christmas song och White Christmas. Även Johanna drog ned många applåder och busvisslingar efter sina framträdanden.

Svensk Blåsmusikfestival
Under kvällen framförde Njudungsorkestern två musikstycken med vilka de i höstas tävlade i Svensk Blåsmusikfestival.
- Det är inte så mycket för själva tävlande i sig som vi deltog, men att göra sådana här saker tillsamman stärker gemenskapen, ökar spelglädjen och sporrar oss att fortsätta spela så att vi kan leverera till publiken precis som vi får göra här ikväll, sa Leif Pettersson.

Kvällens konferencier var Mickan Thor. Kvinnlig solist. Kvinnlig konferencier. Kvinnlig klarinettsolist. Så visst var det Girlpower vid årets adventskonsert.    







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar