onsdag 20 december 2017

Trött Tants Tacksamma Tankar

Kom ikväll hem till en helt mörklagd gård. Svart i alla fönster. Svart ute. Svart inne. Ingen ström. Jag trevade omkring och försökte utröna om det månne var jordfelsbrytaren men så var icke fallet. Gården var helt enkelt strömlös.

Ibland har man verkligen nytta av sin stearinljusnördhet. Jag tände några av kökets mönne stearinljus i vars sken jag kunde få fyr i vedspisen. Bar fram en låg träpall och placerade framför spisens öppna lucka. I en konjakskupa slog jag upp lite rom och har nu satt mig på pallen här framför vedspisen.Allt är tyst. Allt är mörkt. Bara jag, ett par dåsiga katter i kökssoffan, loja hundar på trasmattan och det vacklande ljuset från vedspisens eld och stearinljusens lågor. Tystnad. Tid. Utrymme. Plats att andas. Jag suckar djupt av välbehag. Doftar ned i kupan. Drar in doften av choklad, mandelmassa, vanilj, kanske en smula citrus, apelsin kanske?

Känner till min förvåning att ett par tårar tränger upp ur mina trötta ögon och sakta sprider sig horisontellt i ögonens streck och rynkor för att därefter byta riktning och söka sig ned över trinda kinder. Det är inte tårar av smärta. Inte av sorg. Inte glädje heller. Utan bara av ren och skär lättnad. Lättnad!

För trots att jag, mot min vilja, har anfäktats av misstro och tampats med tvivel huruvida jag skulle orka, har jag klarat det! Om än på ren vilja och envishet de senaste två veckorna.

Nu ska jag inte åka till Långtbortistan i svinottan på över två veckor! Jag är otroligt tacksam och lättad över den frist som väntar mig nu. Och jag hoppas innerligt att själens sköra, nästan perforerade depåer av kraft, ork, lust och energi ska hinna påfyllas under den så hett och innerligt välkomna, välbehövliga och väntade hemmavistelsen med djur, natur, ensamhet, tystnad, rymd och frihet.

Och vet ni vad – den rådande strömlösheten och stillheten här på gården, ja, det känns som vore det hela arrangerat av någon. Av något. Av ett slags högre väsen för att jag genast i denna afton skulle komma att kringgärdas av lugn och stillhet…    

Fin afton önskar jag er alla! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar