söndag 23 december 2012

Sketvarmt Dyngfullt Julbad...

Nu jädrar har gårdens husfolk trillat o stekt  köttbullar av 7 kilo viltfärs. Husmor har i kokångorna slagits med den sketstora skinkan som inte ville låta sig trökas ner i grytan. Ur ugnen just tagit ur 6 kilo revben med Husmors Julspecialkryddning i vilken de fått ligga över natten. Romsåsen är klar, liksom kantarellstuvningen tilll omeletten.

Doppet är förberett, stora julduken är struken och pålagd.

Husfar har under mycket morr och grymt lyckats bära upp granen och slagits med den i en omfattande kamp för att få ned den i foten - ja julgransfoten alltså, inte Husfars.

Om ett tag anländer hela klanen och ska göra den mindre naken. Ja, granen alltså, Inte Husfar.

Men innan klanen anländer ska Det Stora Julbadet ske!!!!!!!

Säga vad man vill om Husfar men påhittig är han allt! (Kanske bottnar det i snålhet men ändå - julens imponerande arrangemang vittnar om att det nog finns ett gott hjärta där inne - trots allt...)

Husfar stod o kliade sig i bakhuvedet, satte sig sen utan ett ord i bilen o for iväg. Han kom hem med ett gammalt astungt borede till badkar på kärran!

Så stegade han ut och började häva sket. Efter svett, träl och några svordomar, samt lyftande av ollonborrelarverna hit och dit, hade han grävt ett megahål i den varma sketen ute på dyngan.

Under stora åtbörder asade han upp nämnda badkar på dyngstacken och vräkte med en svordomsramsa ned badkaret i sketen, sen stegade han in i lagårn, hämtade en slang och så spolade han badkaret fullt till bredden med kallt vatten.

Han såg inte nöjd ut. Kliade sig både i bakhuvudet och skrevet, ett säkert tecken på att han grubblar. Tittade sig omkring på dyngans topp som om han bedömde avstånd och höjder eller nåt.

Medan slangen pumpade vatten i badkaret vankade gubben in i verkstan. Skärande sågljud hördes och därefter några hammarslag.

Strax därpå kom han ut ur sagda verksta och bar något under armen. Såg onödigt pompös och mallig ut. Spände torson så de tre hårstråna på bröstet spretade åt varsitt håll. Stegade upp på dyngan igen. Asade in slangen och lade sig på knä och började montera en liten brygga. Eller tja, rent av en trampolin.

Så reste han sig, vände sig mot gamla Husmor som bred och barsk fyllde upp dyngedörren med nävarna i sidan och undrade om gubben blivit skvatt galen!

Med ett brett flin sa Husfar till Husmor.

- Dags För Det stora Julebadet!

- Å nu jädrar kan du bada varmt, vattnet där i lär aldrig bli kållt!

- Om du drar ett par brakare också så blir dä ju e redig bubbelpool, skrockade han och vaggade iväg med dyngegrepen i näven.



Turordningen här på gårn gör emellertid att vår Husmor ännu inte fått bada - det är så många andra före i kön till Det Stora Julbadet....

Men va gör väl de - det lär ju fortfarande vara både SKETVARMT och DYNGFULLT!!!

Tihi.

1 kommentar:

  1. hej fina mickan<3
    men inte säger väl du att du fick fira jul själv min vän..var det så?..det kanske bara var på julaftonsmorgon.. fast å andra sidan så var du absolut inte ensam då du har alla fina djur omkring dig<3

    å du...hihi detta värmande döngebad;-) sikken ide du, hihi:-)
    jag älskar som sagt dina bilder och din härliga text mickan:-) <3

    varm julkram om dig i vårat vinterland<3

    SvaraRadera