Jo minsann, det kostar på att hålla kalas. Både tid, energi,
sikiner – och förfrusna rör och rävtagna tuppar och höns…
¨
Redan i fredags påbörjade den numera, i kalassammanhang,
rätt avdankade Husmodern att förbereda
söndagens kalas eftersom hon numera lätt
blir stressad.
Potatis av fast kvalitet, kokades i kryddigt vatten. Röda
lökar, gula lökar, vita lökar och purjolökar strimlades och hackades och
blandades i en stor vinägrett med senap, örter, gräslök, purjolök, gul lök,
rödlök och fint hackad röd spetspaprika.
Älgkött lyftes ur frysen och sattes på saktfärdig upptining
i skafferiet redan i torsdags kväll. Tre färska fläskfiléer putsades och lades
i en maffig marinad av olja, honung, vitlök, chili och kryddor.
Två kilo kycklingfilé sältades lätt och så pressade jag
litet färsk citron över dem och så fick de ligga över natten. Under tiden
kokade jag en stor gryta buljong med citron, dragon, lök, morot, lagerblad,
hela rosepepparkorn och svartpepparkorn, örtsalt och lite vanligt salt. Denna
buljong stod och mustade till sig över natten och under lördagen sjöd jag sakta
kycklingfiléerna däri.
På lördag morgon virade jag hushållssnöre runt älgsteken som
knappast ville hålla samman. Gned in hela steken med grov svartpeppar och salt,
i med gammeldags hederlig termometer i dess tjockaste del och därefter in i
ugnen på endast 80 grader i många timmar och si, då får man en fin rosa
rostbiff med tydlig pepparsmak runt om kanterna.
Nu tog jag fram fläskfilebitarna som låg och marinerades i
sin skål. Nu var det dags att göra en ny marinad, ty jag skulle göra
dubbelmarinerad fläskfilé. Till marinad två använde jag rapsolja, vitlök, salt
och så rom i vars starka vätska några nypor muscovadosocker hade fått lösas upp.
Denna typ av marinad ger en styrka och en sötma åt köttet. Tja, så brynte jag
fläskfilébitarna som jag halverat, alltså skurit rakt av i två bitar, tog lite
längre bit mot slutet och lite kortare i filéns tjockare del. Jag brynte dem
hastigt bara för att ge dem en vacker yta, sedan lade jag upp alla filéerna
intill varandra i på en ugnsfast form, stack en termometer i en av dem och så
in i ugnen på 175 grader. Därefter lade jag dem i den nya marinaden som
innehöll rom.
Kycklingfiléerna sjöd jag i ca tio minuter i den goda
buljongen, tog upp en och skar, och då den visade sig vara nästan klar så
stängde jag av, lade på locket ORDENTLIGT (vis av erfarenhet) och bar ut grytan
ut i snön och spekade upp massor av snö mot dess kanter.
Sådär. Nu var allt kött fixat så nu tog jag fram potatisen
som låg i kryddig vinägrett. Mmmm, den var god redan som den var men nu skulle
den vidareföräldas. Nu hackade jag en hel fräsch och spänstig purjolök till,
två mindre rödlökar och så rörde jag samman crème fraiche, lite majonnäs, senap
och mer kryddor. Nu åkte jättegrytan fram och i den blandade jag nu den
vinägrettsmaksatta potatisen med den nya röran och fick fram en underbart god
potatissallad.
Jag hann även komma ihåg att plocka fram ett gäng avokadors
ur skafferiet så de skulle få ligga och bli rumstempererade.
Nu var de stora bitarna på plats, alldeles lagom till att
barnbarn anlände till stugan. Vi gjorde enkel mat till oss på kvällen och
spanade in melodifestivalen tillsammans.
Söndagen var det åter dags att ställa sig vid grytorna. Först
stektes skrädmjölsplättar till frukost eftersom småfolket i huset hade beställt
det.
Räkor lades på tining på tidning med salt på. Avokadorna plockades
fram.
Kycklingen togs upp ur sin buljong, för att den skulle få
lite färg brynte jag den mycket hastigt.
Fläskfiléerna lyftes ur sin andra marinad och torkades av.
Rostbiffen rullades ur sina fyra lager folie och så började jag försöka ta bort
alla dess snören som jag ju bundit samman den med. Åh sen var det sanningens
minut när vi trancherade den, men oj vad rosa och fin den var inuti!
Dags för förrätten. Skala räkor (Husfars uppgift) finhacka,
verkligen finhacka, rödlök, gröpa ur avocadon och ta vara på dess underbara
mjuka fantastiskt goda kött, pressa citron, några klickar crème fraiche och
lite grann citronmajonäs, örtsalt, citronpeppar. Fram med en rejäl vippa dill,
repa av de finare stråna och skilja från de grövre stjälkarna och så finhacka
dillen och tillföra röran och så, givetvis, i med räkorna som jag finfördelat
lite. Smaka av. Hm… kanske pressa ur lite mer citronsaft.
Fram med dry martiniglasen. Lägga ruccolasallad i botten och
klicka den ljuvliga räk- och avokadoröran i, sticka i ett par små brutna bitar
av hembakat fröknäckebröd, klicka på rom, en bit citron och en dillkvist.
Sådärja, då var förrätten i hamn!
Nu var det dags för finlir som dukning och pyntning. Samt,
inte minst, lägga upp all mat på fina fat och ta sig an fräscha dekorationer
såsom kiwi, passionsfrukt, körsbärstomater, syltlök, rostad lök mm.
Sedan tog jag mig an en stor härlig krispig grönsallad med
blandade sorters salladsblad, bitar av morot, majskorn, rödlök, nötter och
fetaosttärningar. Surdegsbaguetter låg på skärbrädan och några sorters ost
likaså. Snart anlände gästerna och vi tog bubbel, skålar, hurra och paket inne
vid sofforna.
Därefter bjöd vi till bords.
”Alla” kunde komma och vi fick åter nöjet och förmånen att
få fira tillsammans i alla fyra generationer. Så glada var vi allesammans att
klanens farmor och farfar ville, kunde och orkade komma. Det var också extra
roligt att få fira min födelsedag i sällskap med min tvillingbror och hans
hustru.
Det hände emellertid mycket under middagen. Fiskbilen kom,
varpå var och varannan gäst rusade ut ty alla ville handla. Tänker att den där
fiskhandlarn nog gjorde sin bästa affär ever i ett enda hus ute på landet just
igår eftermiddag.
När nästan en halvtimme förlupit och vi kunde återuppta
middagen, då jädrar blev det liv på hundarna ty då kom en stackars slutkörd
jakthund hit och var trött, uppgiven och hungrig. Men uppfostrad som man är att
man varken tar in eller matar några jakthundar så ringdes istället det
telefonnummer som den stackars trötte stövaren hade på halsbandet och till dess
att ägaren dök upp fick nån av oss snällt stå där ute och hålla hunden.
Till slut kunde emellertid middagen återupptas, bara någon
dryg timme förhalad och oplanerat bordlagd. Jag fick mer och mer värk i
korsryggen och blev tröttare och tröttar så när gästerna gått hem, röjde vi en
stund, sedan fullkomligt stupade jag i säng, ofantligt trött. Natten blev dock
orolig med rävar som skällde och hundar som morrade. Något som fick sin
förklaring idag.
Ty i gårdagens matstress och fixarpress (jaja, jag vet, det
är självförvållat, jag vet) så glömdes det bort att stänga såväl dörren bak
lagårn, den som leder ut till hästarnas och getternas utomhusbox och matrum –
tillika grisen Johannas solarium och vilorum.
Likaså glömdes att stänga ”höneluckan”.
Dessa glömskans fadäser fick till påföljd att vattnet var
fruset i lagårn, ty huvudledningen går just innanför dörren till uteboxen, som
vi ju glömde stänga.
Vad än mer tragisk påföljd är att räven smitit in genom den
öppna höneluckan och plockat lite vad han vill ha. Bland annat har han tagit
Ola, en av mina danska vackra röda cochintuppar. Jag har (hade) två stycken,
Ola och Jocke, båda mycket vackra med stor integritet och som sällan går ut. Men
ingen av dem har nånsin lärt sig gå upp på pinnarna och sitter därför heller
inte där uppe och sover.
Därför var de såklart ett lätt byte för räven där de
sitter på golvet och sover.
Räven hade även tagit två svarta hönor.
Ja, så jag återgår till mina initiala ord. Att minsann, det
kostar på att hålla kalas. Både tid, energi, sikiner – och förfrusna rör och
rävtagna tuppar och höns… '
Tack för din härliga beskrivning. Målande deltaljrik en mix av humor och allvar :)
SvaraRaderaFUCKING LIT
SvaraRadera