fredag 8 juli 2016

STOR FÖRVÅNING!

Jag måste berätta en sak om min morgon som fick mina sömndruckna ögon att spärras upp så mycket de förmådde mellan påsar och rynkor. Klentroget glodde jag ut, slöt ögonen, öppnade igen men synen var densamma. En syn jag aldrig sett innan.

Jag blev mycket, mycket förvånad. Inte chockad. Men förvånad. Och sedan den värsta förvåningen lade sig är jag istället road. Mycket road.

Visst märkte jag att tranparet tog i för kung och fosterland i morse för att få upp mig ur sängen. I ett litet svag ögonblick förhävde jag mig en aning då jag tänkte:

- Åh, de står nog där och gör vågen för mig idag, ty de vet nog att jag sände de sista texterna och fotona till boken sent igår kväll.  

Förhäva sig får man emellertid icke göra, i synnerhet inte om man är lite eljest, om man är kvinna, om man liksom tarvar eller föralldel ges utrymme och enkannerligen icke om man bor på landet.

Nåväl.

Tranorna. Det var ju där vi var. 

- Det var värst vad ni gapar idag, muttrade jag, lämnade fesvärmen och gick till fönstret.

Där hävde jag mig ut, med magvolanger och juver och hela medivitten, för att glo på det istadiga tranparet som flinar så skadeglatt att de nästan trillar omkull. Mellan skrattsalvorna gör de high five med sina plattfötter ty när de ser den griniga lanttanten glosögd häva sig ut i fönstret så har de ju lyckats nå målet med sitt ihärdiga trumpetande utanför husbondsfolkets sovkammarfönster vid halvfemsnåret var morgon.

Men idag fick jag som sagt blinka flera gånger emedan synen jag mötte var så ovanlig! Jag har mig veterligen aldrig sett detta innan här intill huset. Aldrig.

För där mötte mig inte bara mitt sedvanliga tranpar – utan FYRA tranpar!!!

Åtta tranor stod där och glodde tillbaka på mig! Åtta!

- Du milde! Har de kallat in förstärkning, hann jag tänka.

För i paritet med kniporna i dammen, skatorna i träden, grågässen på strandkanten, flanörerna på vägen (fast dem vill jag gärna ha väck) rådjuren, hararna, älgarna och ekorrarna – så flydde även tranorna när de fick syn på mig!

Som på en slags given signal neg de unisont och böjde på sina avundsvärt smala ben, fällde ut sina respektingivande vingar, gjorde ett jämfotahopp och lyfte från trädgårdens gräsmatta.


Inunder vådliga flax och skrän drog den aktningsvärda formationen av åtta tranor upp mot skogen, långt långt bort från den stora nakna tanten vars hårbeklädnad var rysligt mycket mer beklagansvärd än den egna stjärtplymen efter tre mils flygande i motvind när det regnar småspik…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar